پايان نامه: جايگاه انسان در نهج البلاغه












پايان نامه: جايگاه انسان در نهج البلاغه



مقطع کارشناسي ارشد، دانشگاه: قم، دانشکده علوم انساني، 193ص، فارسي، منابع: 193-189 و به صورت زيرنويس، استاد راهنما: محمد کاظم شاکر؛ استاد مشاور: غلامحسين اعرابي، تاريخ دفاع: 1380.

هاشمي، مهرداد

نمايه:نظريه هاي انسان شناسي؛ انديشه هاي کلامي و فلسفي امام علي(ع) (امام علي(ع) )؛ موضوعات فلسفي نهج البلاغه(نهج البلاغه)

چکيده:اين پايان نامه در صدد شناخت انسان از ديدگاه امام علي(ع) در نهج البلاغه است. نويسنده مي کوشد تا با استناد به کلام علي(ع) به دو سؤال محوري در اين رساله پاسخ گويد: اول اينکه انسان چگونه موجودي است؟ و دوم انيکه انسان چگونه بايد باشد؟ براي پاسخ به اين سؤالات، وي با استفاده از آيات قرآن و سخنان علي(ع) در نهج البلاغه ابتدا به بررسي واژه شناختي و سپس معناشناختي و انسان شناختي از منظر امام علي(ع) پرداخته و ويژگي هاي انسان کامل و عوامل کسب کمال انساني، رابطه انسان با دنيا و بررسي امتيازات ويژه انساني در مقايسه با ساير موجودات از ديدگاه علي(ع) مي پردازد. وي انسان را از منظر آن حضرت موجودي امانتدار الهي، داراي روح الهي، داراي کرامتي الهي و خليفه خدا بر روي زمين معرفي کرده و ضرورت خودسازي را براي انسان يادآور شده است. همچنين تعابيري مانند برخورداري انسان از نفس اماره و تعابير سرزنش آميز درباره انسان و لزوم معرفت فطري و قلبي خداوند و حق طلبي انسان از نظر علي(ع) مورد اشاره قرار گرفته است. بررسي ذاتيات و عرضيات انسان، تعريف ويژگي هاي کمال انساني، مصاديق فضايل اخلاقي انسان از منظر امام علي(ع) و همچنين ويژگي هاي علم نافع از ديدگاه آن حضرت از ديگر موضوعات مورد بحث در اين رساله مي باشد.