پايان نامه: مباني و گستره آزادي سياسي در انديشه و رفتار حضرت












پايان نامه: مباني و گستره آزادي سياسي در انديشه و رفتار حضرت علي



مقطع دکتري، دانشگاه: امام صادق (ع)، دانشکده معارف اسلامي و علوم سياسي، 493ص، فارسي، منابع: 493-483 و به صورت زيرنويس، استاد راهنما: احمد پاکتچي؛ ناصر جمال زاده؛ استاد مشاور: سيّد محمد رضا احمدي طباطبايي؛ جلال درخشه، تاريخ دفاع: 1382.

محسني مشتقين، علي

نمايه:آزادي سياسي؛ انديشه هاي اجتماعي سياسي امام علي (ع) (امام علي (ع) )؛ موضوعات اجتماعي سياسي نهج البلاغه (نهج البلاغه)

چکيده: اين رساله با دو هدف اساسي تبيين رهيافت حضرت علي (ع) به مقوله آزادي سياسي به مثابه يکي از مفاهيم محوري در علوم سياسي و تأثير و نقش آزادي سياسي در بروز مشکلات حکومت آن حضرت سامان يافته است. بدين منظور نويسنده کاوشي عميق و گسترده در چهل سال از تاريخ صدر اسلام با تمرکز بر پنج سال آخر آن يعني زمامداري علي (ع) به عمل آورده است. وي با استفاده از شواهد تاريخي و حوادث زندگي علي (ع) در دوران خلافت خلفا و زمامداري خويش به اين نتيجه رسيده است که مؤلفه ها و مقدمات آزادي سياسي در انديشه سياسي و سيره حکومتي علي (ع) به درجه زيادي مشاهده مي گردد و آن حضرت تا زماني که امت اسلامي به انحراف کشيده نشده و از اصول و ارزش هاي اصيل اسلامي فاصله نگرفته بود به فضاي آزاد سياسي ميدان داد. در قسمتي ديگر از رساله، نويسنده به تشريح بنيان هاي نظري آزادي سياسي از منظر علي (ع) پرداخته و رويکرد الهي و مردمي آن حضرت را در اين زمينه تبيين نموده است.