عدالت در گزينش و عملكرد كارگزاران نظام















عدالت در گزينش و عملکرد کارگزاران نظام



از آنجا که يکي از تعابير عدالت از نظر امام (ع) قرارگرفتن هر چيز در جاي بايسته اش است، لذا در مسند حکومت، رهبران و دست اندرکاران و کارگزاران بايد از اشخاص صاحب صلاحيت- از حيث تقوي، دانش و توانايي- انتخاب شوند. زيرا مديريت و اساسا در دست گيري هر کاري احتياج به لياقت و استعداد خاص همان کار دارد و تنها چنين مستحقين و صاحبان استحقاق بر سبيل عدالت، شايستگي نشستن بر مسند انجام چنان اموري را دارند. در عين حال عدالت ايجاب مي کند که تواناترين، با ورع ترين و با دانش ترين فرد، در کسب موقعيت ها و مراتب عالي، از سايرين اولي باشد. بنا به فرموده ي امام (ع):

سزاوار به خلافت کسي است که بدان تواناتر باشد و در آن به فرمان خدا داناتر...[1] امام علي (ع) در نامه ي خود به استاندارانش نيز مکرر ياد آوري فرموده است که افرادي را به عنوان کاتب، کارگزار، قاضي و... انتخاب نمايند که از توانايي ولياقت بالايي برخوردار بوده و بر اساس اصل عدالت گزينش شده باشند، به گونه اي که امکان دستيابي به بهتر از آنان وجود نداشته باشد.[2] .

[صفحه 17]


صفحه 17.








  1. يا ايها الناس، ان احق الناس بهذا الامر اقواهم عليه و اعلمهم بامرالله فيه، نهج البلاغه، ترجمه و شرح فيض الاسلام، خطبه ي 172، ص 558.
  2. ر. ک. به علي (ع)، پيشين، عهدنامه ي مالک اشتر، نامه ي 53، ص 988.