امنيت















امنيت



اولين و مهم ترين شاخص براي محدود کردن آزادي مخالفان، امنيت است. از آنجايي که در انديشه ي سياسي امام علي (ع) يکي از مهم ترين وظايف هر حکومتي- با هر نوع مذهب و گرايش- ايجاد امنيت در جامعه است،[1] به اعتقاد حضرت علي (ع) اگر مخالفان عملا به ايجاد ناامني و قتل و خشونت در کشور دست زدند و از هيچ راهي و با هيچ منطق و استدلالي از اقدامات خود دست بردار نبودند، حکومت بايد جلوي آنها را بگيرد، اگر چه به جنگ و خون ريزي منجر شود، زيرا فتنه ي ناامني، و قتل و خون ريزي در

[صفحه 28]

شرايط ناامني بسيار گسترده تر و فاجعه آميزتر از برخورد با مخالفان است و عدالت ايجاب مي کند که امنيت در جامعه حکمفر ما گردد و قاتلان و خشونت طلبان مجازات شوند. تعريف ناامني نيز در انديشه ي امام (ع) به طور دقيق روشن است و بدين معني است که مخالف، دست به اسلحه ببرد و به قتل و ايجاد رعب و ترور بپردازد و به عبارت ديگر، رسما اعلام جنگ مسلحانه کند و بدون توجه به هر گونه استدلال و منطق و راه گفتگو و مسالمت آميز، تنها راه حل را جنگ و ترور بداند. سيره ي عملي امام (ع) نشان مي دهد که او تهديد به ناامني را ناامني نمي دانست و تهديد به خشونت و ترور را از سوي مخالفان يا تشکيل جلسات سري، براي مبارزه با حکومت، معيار و ملاک براي محدود کردن آزادي آنان به حساب نمي آورد و هرگونه مجازات پيش از جرم يا محدود کردن آزادي را برخلاف اصول عدالت قلمداد مي کرد و به همين دليل هم آزادي آنان را تضمين مي کرد و تمام حقوق سياسي و اجتماعي آنان را ادا مي نمود. تنها معيار مورد نظر امام، اقدام عملي و خشونت آميز عليه امنيت جامعه بود زيرا حضرت اعتقاد داشت تا هنگامي که جرمي اتفاق نيفتاده و در عالم خارج تحقيق پيدا نکرده است نمي توان عاملان آن را دستگير يا مجازات کرد.[2] ولي چنان که ديديم پس از اينکه دشمنان دست به خشونت و کشتار مردم بي گناه زدند، امام (ع) بر اساس اصول عدالت، نه تنها آزادي آنها را محدود کرد بلکه با آنان جنگيد.


صفحه 28.








  1. نهج البلاغه، محمد بن محمد بن نعمان الشيخ المفيد، الجمل، سيد جعفر شهيدي (تهران: انتشارات و آموزش انقلاب اسلامي، 1371)، خطبه ي 40، ص 39.
  2. ابراهيم بن محمد بن ثقفي کوفي اصفهاني، محمد بن محمد بن نعمان الشيخ المفيد، الجمل، سيد جعفر شهيدي (تهران: انتشارات و آموزش انقلاب اسلامي، 1371)، ص ص 335 و 372، محمد بن محمد بن نعمان الشيخ المفيد، الجمل، محمد بن محمد بن نعمان الشيخ المفيد، الجمل، سيد جعفر شهيدي (تهران: انتشارات و آموزش انقلاب اسلامي، 1371)، ص ص 167 -166، ابي عبيدالقاسم بن سلام، محمد بن محمد بن نعمان الشيخ المفيد، الجمل، سيد جعفر شهيدي (تهران: انتشارات و آموزش انقلاب اسلامي، 1371)، ص 321.