خطبه ابن نباته












خطبه ابن نباته



ايها الناس، الي کم تسمعون الذکر فلا تعون (!) و الي کم تقرعون بالزجر فلا تقلعون (!) کان اسماعکم تمج ودائع الوعظ، و کان قلوبکم بها استکبار عن الحفظ، و عدوکم يعمل في ديارکم عمله، و يبلغ بتخلفکم عن جهاد امله، و حرخ بهم الشيطان، الي باطله فاجابوه، و ندبکم الرحمن الي حقه فخالفتموه، و هذه البهائم تناضل عن ذمارها، و هذه الطير تموت خميه دون او کارها، بلا کتاب انزل عليها، و لا رسول ارسل اليها، و انتم اهل العقول و الافهام، و اهل الشرايع و الاحکام، تندون من عدوکم نديد الابل، و تدرعون له مدارع العجز و لافشل، و انتم و الله اولي بالغز و اليهم، و احري بالمغار عليهم، لانکم امناء الله علي کتابه، و المصدقون بعقابه و ثوابه، حضکم الله بالنجده و الباس، و جعلکم خير امه اخرجت للناس، فاين حميه الايمان؟ و اين بصيره الايقان؟ و اين الاشفاق من لهب النيران؟ و اين الثقه بضمان الرحمن؟ فقد قال الله في القرآن: (بلي ان تصبروا و تتقوا- آل عمران) فاشترط عليکم التقوي و الصبر، و ضمن لکم المعونه و النصر، افتتهمونه في ضمانه؟ ام

[صفحه 6]

تشکون في عدله و احسانه؟ فسابقوا رحکم الله الي الجهاد بقلوب نقيه، و نفوس ابيه، و اعمال رضيه، و وجوه مضيه، و خذوا بعزائم التشمير، واکشفوا عن روسکم عار التقصير، و هبو نفوسکم لمن هو املک بها منکم، و لا ترکنوا الي الجزع، فانه لا يدفع الموت عنکم. (و لا تکونوا کا الذين کفروا و قالوا لاخوانهم اذا ضربوا في الارض او کانوا غزي لو کانوا عندنا ما ماتوا و ما قتلوا ليجعل الله ذلک حسره في قلوبهم و الله سحيي و يميت و الله بما تعلمون بصير- آل عمران) فالجهاد، الجهاد ايها لموقنون، و الظفر، الظفر ايها الصابرون! الجنه، الجنه ايها الراغبون! النار، النار ايها الراهبون! فان الجهاد اثبت قواعد الايمان، و اوسع ابواب الرضوان، و ارفع درجات الجنان، و ان من ناصح الله لبين منزلتين مرغوب فيهما، مجمع علي تفضيلها: اما السعاده باالظفر في العاجل، و اما الفوز بالشهاده في الاجل، و اکره المنزلتين اليکم اعظمهما نعمه عليکم فانصروا الله فان نصره حرز من الهلکات حريز، (و لينصرن الله من ينصره لقوي عزيز- حج).

احتياجي به ترجمه نيست، هم به رعايت اختصار مقاله، و هم از اينکه مراد از نقل آن تبيين مقام فصاحت و بلاغت سخن است، و اين امر جز به زبان اصلي مفهوم نمي شود و کساني درک کنند که اهل زبانند.

ابن ابي الحديد پس از نقل تمام خطبه 27 امام که مطلع آن اين است: اما بعد، فان الجهاد باب من ابواب الجنه، چنين گويد: خطبه ابن نباته را با خطبه امام مقايسه کنيد، و از دايره ي انصاف دور نشويد، و نسبت اين دو با هم، مانند نسبت شمشير چوبين با تيغ پولادين است.

از خطبه ابن نباته، سستي و تکلف و خامي مي ريزد، اکثر الفاظ نابجا بکار رفته و از لطافت و پختگي و زيبايي بيرون است مانند: کان اسماعکم تمج ودائع الوعظ، و کان قلوبکم بها استکبار عن الحفظ! و همينطور: تندون من عدوکم نديد الابل و تدرعون له مدارع العجز و الفشل.

که از اين قبيل در اين خطبه و ساير خطب او زياد است، و با همه ي اين نقصها اين کلام مسروق از امام است چه امام مي گويد: اما بعد، ان الجهاد باب من ابواب الجنه و ابن نباته اين معني را گرفته و چنين مي گويد: فان الجهاد اثبت قواعد الايمان و اوسع ابواب الرضوان و ارفع درجات الجنان! و نيز اين عبارت امام: من اجتماع هولاء علي باطلهم و تفرقکم عن حقکم. او اين عبارت را ساخته است: صرخ بهم الشيطان الي باطله فاجابوه و ندبکم الرحمن الي حقه فخالمتموه و همچنين از اين گفته ي امام: قد دعوتکم الي قتال هولاء القوم... چنين بهم بافته است: کم تسمعون الذکر فلا تعون و تقرعون بالزجر فلا تقلعون.

نيز از امام است در خطبه مذکور: حتي شنت عليکم الغارات و ملکت عليکم الاوطان. ابن نباته آن را گرفته و چنين گويد: و عدوکم يعمل في ديارکم عمله و يبلغ بتخلفکم عن جهاد اصله. در اينجا ابن ابي الحديد به مقايسه ي خطبه ي جهاديه ديگري از ابن نباته مي پردازد و براي احتراز از

[صفحه 7]

اطاله از نقل آن خود داري و خوانندگان را به صفحات 80 تا 85 جلد دوم شرح ابن ابي الحديد ارجاع مي دهيم.

اکنون برمي گرديم به مقايسه اي هم از قبل از اسلام:


صفحه 6، 7.