علي كيست و صفات عاليه او چيست؟












علي کيست و صفات عاليه او چيست؟[1]



.

علي (ع) فرزند اوّلين خانواده ي هاشمي است که پدر و مادر او هر دو فرزندان هاشم اند.

پدر علي (ع) ابوطالب فرزند عبدالمطلب فرزند هاشم بن عبد مناف است و مادر او فاطمه دختر اسد فرزند هاشم بن عبد مناف است. خاندان هاشمي از لحاظ فضايل اخلاقي و صفات عاليه ي انساني در قبيله ي قريش و اين طايفه در طوائف عرب، زبان زد خاص و عام بوده، فتوت و مروت، فطانت و هوش و شجاعت و پهلواني از خاصه هاي بني هاشم و هر يک به حد اعلي از مختصات علي بن ابي طالب (ع) است.

ابوطالب را چهار پسر بود که به ترتيب سن: طالب و عقيل و جعفر و علي (ع)است و هر يک ده سال از ديگري بزرگتر بوده اند. بعضي مورخين سني نوشته اند ايامي که قحط سالي معاش خانواده ها را مشکل کرده بود رسول اللّه (ع) از دو عمويش حمزه و عباس خواست که فرزندان ابوطالب را نزد خود نگاهداري کنند و بدين وسيله از بار دوش برادر خود بکاهند.

ابو طالب که عقيل را بيش از ديگر فرزندانش دوست مي داشت او را براي خود نگاهداشت و هر يک از سه پسر ديگر را به يکي از خويشان سپرد، جعفر و طالب را حمزه و عباس، علي (ع) را رسول خدا (ص) تکفل کردند.

اعم از اينکه اين موضوع صحت داشته باشد يا نه، مسلم است که علي (ع) از کودکي

[صفحه 2]

در سايه ي عنايت و تربيت پسر عم گرامي خود قرار گرفت و اساس تربيت روحي و اخلاقي اين کودک نو رسيده و مستعد در دامان بزرگترين معلم و مربي بشريت پايه گذاري شد و استعدادهاي نهفته در روح علي (ع) دست به کار رشد و نمو گرديد.

محبت متقابل اين دو عموزاده و ايثار و فداکاري علي (ع)، تا آنجا رسيد که شب هجرت پيغمبر (ص) علي (ع) به آساني در صدد جانبازي بر آمد و با خفتن در بستر پيغمبر (ص) جان خود را وقايه ي جان عزيز رسول اللّه (ص) قرار داد.

حدّت ذهن و قوت فهم و ادراک علي (ع) تا آنجا بود که در سن شش هفت سالگي دعوت رسول خدا (ص) را بسيار بيش از آنچه در اين سن مي توان تميز داد دريافت و به رسول اللّه (ص) و دين تازه ي او ايمان آورد.


صفحه 2.








  1. مرد نامتناهي: علي بن ابي طالب (ع)،[ تهران]: امير کبير، 1344، چاپ پنجم، ص59 -13.