شخصيت پردازي و معرفي الگو











شخصيت پردازي و معرفي الگو



يک بعد ديگر از ابعاد ارزش و اهميت نهج البلاغه، ترسيم شخصيت اميرالمومنين علي عليه السلام است، چيزي که ما امروز به آن کمال احتياج داريم. اميرالمومنين علي عليه السلام اين چهره ي ناشناخته، اين انسان والا، اين نمونه ي کامل مسلماني که اسلام مي خواهد انسانها آنچنان ساخته بشوند، در لابلاي اوراق و سطور نهج البلاغه کاملا شناسايي و تعريف مي شود. نهج البلاغه در حقيقت کتاب معرفي علي بن ابيطالب عليه السلام است. چگونه ممکن است کسي به افقهاي اسرارآميز و شگفت آور و واديهاي گوناگون معرفتي که در نهج البلاغه هست، دست نيافته باشد و بتواند آنها را اينگونه زيبا و جذاب ترسيم و توصيف کند. در نهج البلاغه همه ابعاد يک شخصيت والاي انساني وجود دارد:

از معرفت، از اخلاق، از خصلتهاي ويژه يک انسان، و از اخلاق ويژه والائي که فقط اسلام به انسانها تعليم داده است، يک انسان کامل در نهج البلاغه مجسم مي شود و آن انسان کامل خود اميرالمومنين عليه السلام است، و اين نه فقط از باب شناسائي چهره ي اميرالمومنين عليه السلام مهم است بلکه از باب شناسايي اسلام و اينکه اسلام چگونه انساني را مي خواهد بسازد، حائز اهميت است.

امروز بشريت معاصرمان از ما سئوال مي کند: «اين اسلام که شما از آن دم مي زنيد و فکر مي کنيد رسالت آن جهاني است، در صدد ساختن چگونه انساني است ؟ »

براي پاسخ چه کسي را بهتر و زيباتر و جامع تر و والاتر از علي بن ابيطالب عليه السلام مي توان نشان داد ؟ و چهره ي علي بن

[صفحه 82]

ابيطالب عليه السلام در هيچ جا مانند نهج البلاغه آشکار نمي شود.[1] .


صفحه 82.








  1. بازگشت به نهج البلاغه/ ص 10، ص 18، ص 24، ص 25، ص 26، ص 30، ص 40.