مقررات استانهاي درگير جنگ











مقررات استانهاي درگير جنگ



شهرهائي که ارتش، در راه خود به سوي ميدان نبرد از آنها عبور مي‏کند، به آموزشهاي ويژه‏اي نياز دارند.

مهم‏ترين اين آموزشها از اين قرارند:

اولا- آگاهي از ماجرا.

[صفحه 128]

ثانيا- بايد به اهالي شهرها در خلال عبور ارتش همه جوانب هشياري و احتياط آموزش داده شود تا مبادا برخي از افراد نيروهاي مسلح اعمالي مرتکب شوند که با رسالتي که دارند و هدفي که به خاطر آن مي‏جنگند مغاير باشد.

ثالثا- مردم شهرها به حيثيت ارتش احترام بگذارند چنانکه هيچ فرد ارتشي مورد بي‏حرمتي قرار نگيرد.

رابعا- لازم است که فرمانداران و استانداران اخبار ارتش را به رهبري گزارش کنند. به ويژه اگر در امر تدارکات ارتش عيب و نقصي باشد، يا از افراد ارتشي رفتار ناشايستي سر بزند، تا رهبري به اصلاح آن اقدام کند.

امام علي (ع) در نامه‏اي به استانداراني که قلمروشان در مسير حرکت ارتش قرار گرفته چنين مي‏فرمايد:

من عبدالله علي اميرالمومنين الي من مربه الجيش من جباه الخراج و عمال البلاد: اما بعد، فاني قد سيرت جنودا هي ماره بکم ان شاء الله، و قد اوصيتهم بما يجب لله عليهم من کف الاذي و صرف الشذي، و انا...

«از بنده‏ي خداوند علي ابن ابي‏طالب اميرالمومنين به خرج ستانان و فرمانداران شهرها که سپاه اسلام از قلمروشان مي‏گذرد.

اما بعد...

سپاهياني روان کرده‏ام که به خواست خدا از سرزمين‏هائي که زير فرمان شماست خواهند گذشت. و آنچه به فرمان الهي بر آنان واجب است مانند نيازردن مردم و خويشتنداري از شرارت به آنان سفارش

[صفحه 129]

کرده‏ام. اگر به شما و اهل ذمه‏ي ديار شما زياني برسانند من از آن بيزاري مي‏جويم، مگر آنکه سپاهيان به گرسنگي مرگبار دچار شده و براي سير کردن خود چاره‏اي نداشته باشند.

پس هر يک از سپاهيان از روي هوسراني و ستمگري از مردم چيزي ستاند، وي را کيفر دهيد. و دست بي‏خردان قوم خود را از آزار و گزند و تعرض به سربازان کوتاه کنيد.

من در پشت سپاه هستم. اگر ستمي بر شما رفت به من گزارش کنيد و اگر از کسي از سپاهيانم گزندي به شما رسيد مرا آگاه سازيد که جز به پشتيباني خدا و همت من دفع او نمي‏توانيد و من به ياري پروردگار او را از کار بر کنار مي‏سازم انشاء الله.»[1].


صفحه 128، 129.








  1. نهج‏البلاغه، نامه‏ي شماره‏ي 60.