روحيه ي سربازان











روحيه‏ي سربازان



روحيه‏ي سربازان تاثير قاطعي بر نتيجه‏ي جنگ دارد. سربازي که به حقانيت جنگيدن خود اطمينان دارد، مي‏تواند بي‏هيچ تزلزلي در برابر گرداني از نفرات دشمن پايداري کند.

کارشناسان نظامي 75 درصد از پيروزي را در گرو روحيه‏ي عالي ارتش مي‏دانند و تنها 25 درصد ديگر را به عواملي چون ساز و برگ و سازماندهي، آموزش نظامي و ارتباطات نسبت مي‏دهند.

[صفحه 99]

اين نظر تنها در شرايط جنگي صائب نيست، بلکه درباره‏ي هر نوع مبارزه‏اي نيز صادق است.

بنابراين روحيه‏ي مجاهدان نقش تعيين‏کننده‏اي در پيشرفت و اثر بخشي فعاليت آنان دارد.

حال به اين پرسش مي‏رسيم که چگونه مي‏توان روحيه‏ي افراد مبارز يا سربازان رزمنده را بالا برد؟

پاسخ آن است که: با داشتن يک جهان‏بيني روشن اين امر امکان‏پذير است، بدين منظور نکات زيرا را بايد توضيح داد:

1- خداوند يکتا بر همه‏ي بندگان خويش مسلط است و تنها اوست که عظمتش بيکران و سپاهيانش پيروز است و سربازي که جهاد مي‏کند در پيکار خود تنها بايد به خداوند متکي باشد.

2- تاريخ نشان مي‏دهد که با وجود انبوه بيشمار گمراهان، کساني که به خداوند تکيه نموده و با دشمنان او رزميده‏اند، پيروز شده‏اند. براي مثال پيامبران بر دروغ‏زناني که رسالت ايشان را انکار مي‏کردند، فائق آمدند.

3- از مرگ گريزي نيست، پس بهتر است انسان خود را براي آن آماده کند، به ويژه آنکه مرگ، منبع هراسها و دلهره‏هائي است که يگانه راه رهائي از آنها اطاعت از پروردگار است.

4- دنيا محل گذر است و براي کسي بر جا نمي‏ماند. عمري که گذشت ديگر بازگشتي ندارد. دنيا چون روز يا ماهي است که سپري شده و فراسوي آن جز دوزخ يا بهشت چيزي نيست.

وقتي اين حقايق را مي‏دانيم رواست که هر آنچه خدا مي‏طلبد با خشنودي بدو سپاريم. امام علي (ع) مي‏فرمايد:

[صفحه 100]

احمده شکرا لانعامه، و استعينه علي وظائف حقوقه، عزيز الجند، عظيم المجد، و اشهد ان محمدا عبده و رسوله، دعا الي طاعته، و قاهر اعداءه جهادا عن دينه، لا يثنيه عن ذلک اجتماع علي تکذيبه، و التماس لاطفاء نوره. فاعتصموا بتقوي الله...

«خداي را به پاس بخششهايش سپاس مي‏گويم، و از او براي اداي حقوقش ياري مي‏جويم که عظمتش بيکران و سپاهيانش پيروز است.

و گواهي مي‏دهم که محمد (ص) بنده و فرستاده اوست. مردم را به پرستش او فراخواند و در جهاد در راه دين او بر دشمنان وي چيرگي يافت. همدستي گمراهان در انکار وي و تلاششان در خاموش کردن پرتوش در او کارگر نبود. در راه خداوند پرهيزکاري پيشه کنيد که اين ريسمان استوار است و پناهگاهي بلند و پايدار. مرگ را با سختي‏هايش پذيرا شويد، و پيش از آنکه فرارسد خود را مهياي آن سازيد، و قبل از سررسيدنش آماده باشيد. و رستاخيز همانا فرجام کار است، و اين اندرزي مي‏تواند بود براي عاقلان و عبرتي بهر جاهلان و پيش از فرارسيدن آن روز شما چه مي‏دانيد از تنگي گور، و شدت اندوه، و هراس برزخ، و لرزش‏هاي اضطراب، و درهم پيچي اندامها، و آکندگي گوشها از خاک و صداهاي هولناک، و تاريکي مغاک و ترس عقاب، و فشار قبر، و سختي سنگ گور؟

الله، الله، اي بندگان خدا دنيا بر شما مي‏گذرد چنانکه بر پيشينيان گذشت، شما و قيامت به يکديگر همبسته‏ايد و گويي قيامت با نشانه‏هايش پيش آمده و با درفشهايش نزديک شده و شما را در مسير خود نگاهداشته است، و پنداري با دلهره‏هايش سر رسيده و سينه‏اش را گسترانيده، و دنيا از فرزندان خويش دست شسته و آنان را از آغوش خود

[صفحه 101]

برانده است. چون روزي است که سپري شد يا ماهي که سرآمد، تازگي آن رنگ کهنگي گرفت و فربهي آن رو به لاغري گذاشت. در جايگاهي تنگ، با کارهايي درهم و آشفته که لهيبش سخت سوزان، نفيرش بلند، زبانه‏اش فروزان، ضجه‏اش خشم‏آگين، شعله‏اش سوزان، خموشي‏اش دور، هيمه‏اش آتشناک، وعده‏اش سهمگين، ژرفايش ناپيدا، کرانه‏هايش تاريک، ريگهايش گدازان و گذرانش رسوائي خيز است. اما «آنان که به خاطر رضاي پروردگار پرهيزکاري پيشه کردند جملگي به بهشت روان مي‏شوند». از عذاب در امانند و از عتاب بر کنار. از آتش دوزخ دوري گرفته‏اند و سراي بهشت با وجود آنان آرامش يافته است و آنان نيز و از جايگاه آسوده خود خرسندند. اينان آن کسانند که در دنيا کردارشان پسنديده و ديدگانشان گريان بود. شبهايشان در دنيا از فرط نيايش و آمرزش خواهي روز بود، و روزهايشان از پارسايي و وارستگي شب گرديده. پس خداوند پاداش آنان را ادا نمود و به بهشت بازگشت داد، چه سزاوار آن بودند که با شادکامي پايدار در سرايي جاويدان بياسايند.

پس اي بندگان خدا (از راه حق بيرون نرويد) که با رعايت آن، پيروزمند شما ظفر مي‏يابد، و با پشت کردن به آن تباه کننده‏ي شما زيان مي‏برد. با اعمال خود بر اجل خويش پيشي بگيريد، چه شما گروگان توشه‏اي هستيد که به آخرت مي‏فرستيد، و به آنچه به جاي آورده‏ايد پاداش مي‏گيرد، و بدانيد که مرگ بر شما آنچنان فرود مي‏آيد که نه به بازگشت دست رسي خواهيد داشت و نه از لغزش در امان خواهيد بود. پروردگار، ما و شما را به طاعت خود و طاعت فرستاده‏اش بر گمارد و به برکت رحمتش ما و شما را ببخشايد.

[صفحه 102]

بر جاي و استوار و در برابر بلا شکيبا باشيد! دست و تيغ خود را در هواي زبانهاتان به کار نيندازيد و در کاري که خدا شتاب روا نداشته، مشتابيد. بدانيد که هر کس از شما با معرفت حق پروردگار خويش و پيامبر و اهل بيتش در بستر جان سپارد، شهيد مرده است و پاداش او بر عهده‏ي خداست و مستحق ثواب نيت نيکوکاري خويش است، و نيت او جاي شمشير زنيش را مي‏گيرد و هر چيزي را مدت و هنگام ويژه‏اي است.»[1] (پس کارها را در وقت مناسب آن انجام دهيد.)


صفحه 99، 100، 101، 102.








  1. نهج‏البلاغه، خطبه‏ي 232.