منظره ي زيباي حمله











منظره‏ي زيباي حمله



امام علي (ع) چه منظره‏اي را بيشتر دوست دارد؟

منظره‏ي درماندگان تسليم شده‏اي که در برابر دشمن سرخم مي‏کنند و با ذلت و خواري، جور و آزار ستمگران را تحمل مي‏کنند؟ يا منظره‏ي دلاوران مهاجمي که با هر سلاحي بر دشمن مي‏تازند و چنان که گويي گياهان را درو مي‏کنند، دشمن را درهم مي‏کوبند.

به راستي، کدام منظره مورد پسند مولا علي (ع) است؟ تسليم و عقب نشيني، يا حمله و تسخير مواضع دشمن؟

امام علي (ع) هنگاميکه در يکي از جنگها تسليم سپاه و سپس هجوم آنان را مي‏بيند، به اين سوال چنين پاسخ مي‏دهد:

[صفحه 91]

و قدر رايت جولتکم، و انحيازکم عن صفوفکم، تحوزکم الجفاه الطغام و اعراب اهل الشام و انتم لهاميم العرب و بافيخ الشرف، و الانف المقدم، و السنام الاعظم، و لقد شفي و حاوح صدري،...

«همانا که جولان و گريز و پراکندگي شما را (آنگاه که از مواضع خود عقب مي‏نشستيد) ديدم اعراب شام آن فرومايگان ستمگر شما را دنبال مي‏کردند، و حال آنکه شما نخبگان عرب، ارباب شرف، پيشروان و بلندپايگان قوم هستيد. قلب من از اين منظره به درد آمد، اما سوزش سينه‏ام آرام گرفت آنگاه که پس از عقب‏نشيني ديدم که بر آنان مي‏تازيد، چنانکه بر شما تاخته بودند، و از مواضعشان بيرون مي‏رانديد، چنانکه بيرونتان رانده بودند. آنان را از دم تيغ مي‏گذرانديد و با نيزه درهم مي‏کوبيديد، بدان سان که آرايش صفهايشان درهم مي‏ريزد و مانند شتران تشنه کام آواره‏اي که از برکه‏ها رانده شوند به آبگير راه نيابند، به ستوهشان مي‏آوريد.»[1].


صفحه 91.








  1. نهج‏البلاغه، خطبه‏ي 106.