شرايط صلح











شرايط صلح



صلح با دشمن چه شرايطي دارد؟

در زمان صلح چه بايد کرد؟

آيا بايد به قرارداد صلح پاي بند بود؟

امام علي (ع) در عهدنامه‏ي خود به مالک اشتر چنين مي‏گويد:

و لا تدفعن صلحا دعاک اليه عدوک لله في رضي، فان في الصلح دعه لجنودک، و راحه من همومک، و امنا لبلادک، و لکن الحذر کل الحذر من عدوک بعد صلحه، فان العدو ربما قارب ليتغفل، فخذ بالحزم، و اتهم في ذلک حسن الظن، و انعقدت بينک و بين عدو لک عقده او البسته منک ذمه فحط عهدک بالوفاء، و ارع ذمتک بالامانه، و اجعل نفسک جنه دون ما اعطيت،...

«... از آشتي با دشمن وقتي او ترا بدان مي‏خواند و خشنودي خداوند در آن است، رو مگردان که آشتي مايه‏ي آسايش سپاهيان تو، و آرام‏بخش اندوه تو و موجب امنيت شهرهاي توست.

[صفحه 82]

اما بهوش باش و از دشمني که با تو از در آشتي در آمده حذر کن، چه بسا که دشمن نزديکي به تو را مايه‏ي فريب سازد و تو را غافلگير کند. پس احتياط و دورانديشي را از دست مده، و به دشمن گمان نيکو مبر.

و اگر با دشمن پيمان بستي، و به پيمان او را از زنهار دادي به آن وفا کن. بر سر پيمان بمان و تا پاي جان بر آن استوار باش. چه هيچ يک از فريضه‏هاي خداوند مانند وفاي به عهد نيست که همه‏ي مردم با وجود انديشه‏هاي گوناگون و اختلاف عقيده‏شان در احترام به آن يکدل باشند. همانا که مشرکان نيز در ميان خود پيمان را گرامي دارند، چه، دريافته‏اند که پيمان شکني جز تباهي حاصلي ندارد.

مبادا که در پيمان استوار نباشي و عهدشکني. دشمن رابه آشتي خود مفريب که تنها تيره‏دلان با خداوند از در ستيز در مي‏آيند. و خداوند عهد و پيمان را به رحمت خود وسيله‏ي امنيت بندگان خويش قرار داده تا در حريم آن بياسايند و در پناه او بيارامند. پس نبايد که در عهد و پيمان تباهي و خيانت و تزوير راه يابد. پيماني مبند که با ابهام و ناروشني همراه باشد. و چون پيماني استوار داشتي، آن را به نفع خود توجيه و تفسير مکن. اگر وفاداري به پيمان خداوند را در جائي دشوار يافتي، بر آن مشو که به ناحق آن را فسخ کني، چرا که بردباري در برابر دشواريها و اميدواري به رفع آنها بهتر از خيانتي است که از پيامدهاي آن بيمناک باشي. چه پروردگار وفاي به عهد را واجب گردانيده و در صورت خيانت تو را بازخواست کند و دنيا و آخرتت تباه شود.»[1].

[صفحه 83]

بنابراين صلح از ديدگاه امام به معني دست کشيدن از حقوق عادلانه نيست، بلکه دست کشيدن از جنگ يا آشتي کردن بر پايه‏ي عدل است.

از اين رو امام (ع)، رعايت سه شرط را براي صلح ضروري مي‏داند:

1- برقراري صلح نبايد به اعتماد کردن به دشمن يا دادن امتيازات نامشروع به او منجر شود:

در زمان صلح و آشتي معمولا دشمن نيروي نظامي خود را تقويت مي‏کند و مي‏کوشد با استفاده از غفلت طرف مقابل، به داخل مواضع او نفود کند به خرابکاري بپردازد، يا به حمله‏ي ناگهاني دست بزند. بنابراين بيداري و هشياري، ضرورت تام دارد.

2- شرايط و مقررات پيمان صلح بايد روشن باشد و دستخوش تفسير و تحريف نگردد.

3- تا زماني که طرف ديگر به شرايط صلح وفادار است، بايد به قرارداد صلح احترام گذاشت. شريعت اسلام حکم مي‏کند که تا زماني که دشمن موافقتنامه صلح را زير پا ننهاده، آن را محترم شماريم.

[صفحه 84]


صفحه 82، 83، 84.








  1. نهج‏البلاغه، نامه‏ي شماره‏ي 53.