پاسخ با شمشير برتر است











پاسخ با شمشير برتر است



پليدي و زشتي را مي‏توان با قلب ناپسند شمرد (و اين سست‏ترين ايمان است). مي‏توان با قلب و زبان نفي نمود (که خوب است) و مي‏توان با قلب و زبان و شمشير با او در افتاد (و اين برتري نوع زشت شمردن پليدي است) که راه هدايت و آگاهي است!

امام علي (ع) مي‏فرمايد:

ايها المومنون... انه من راي منکم عدوانا يعمل به...

«اي مومنان!

هر کس گروهي را ديد که ستم پيشه کرده‏اند و بر پليدي و تباهي گرد آمده‏اند، هر گاه در دل آن را نفي نمود به سلامت است و از گناه رهائي جست. و آن کس که به زبانش انکار کرد شايسته‏ي پاداش است

[صفحه 154]

و بر آن ديگري برتري دارد، و آن کس که با شمشير با آن درافتاد، تا کلام خداوند اعتلاء يابد و سخن ستمگران پستي گيرد، به شاهراه هدايت راه مي‏يابد و به طريق حق گام مي‏گذارد و نور يقين به دلش مي‏تابد.»

و مي‏فرمايد:

«گروهي از مردم زشتکاري و تباهي را با دست و زبان و دل انکار مي‏کنند، اين عمل خصال پسنديده‏ي آنان را به کمال مي‏رساند.

دسته‏اي ديگر پليدي را تنها به زبان و دل منکرند. اينان به دو خصلت از خصال نيکو راه يافته اما خصلتي را واگذاشته‏اند. و جماعتي پليدي را تنها در دل خوار مي‏شمارند و از انکار دست و زباني ابا دارند. اينان از دو خصلت شريف‏تر دست شسته و به سومي بسنده کرده‏اند.

و کساني هستند که پليدي را نه در دل، و نه به دست و زبان انکار مي‏کنند، اينان به معني مرده‏اند و به صورت زنده.

همه‏ي اعمال نيک و جهاد در راه حق در برابر امر به معروف و نهي از منکر چون نم دهان است در برابر درياي توفنده! (زيرا جهاد در برابر دشمن است، در حاليکه امر به معروف و نهي از منکر، کاري است که امتي را براي جهاد آماده کند و اين البته مهمتر است.)

و امر به معروف و نهي از منکر اجل را دور مي‏رانند و روزي را مي‏افزايند.

و ستوده‏تر از همه‏ي آنها حاکم بيدادگر را به عدالت فراخواندن است.»[1].

[صفحه 155]


صفحه 154، 155.








  1. نهج‏البلاغه، حکمت شماره‏ي 366.