علم يا مال؟











علم يا مال؟



آنانکه درصدد تحقيق مطالب بوده و ميل داشته‏اند تا سر حد امکان، حقايق را درک کنند، گاهي موضوع قدرتها را پيش کشيده و درباره‏ي آنها قلمفرسائي کرده‏اند. از جمله‏ي قدرتها قدرت قلم و شمشير است که بعضي آنها را سبک و سنگين کرده و نتيجتا يکي را در ميدان سنجش برنده دانسته‏اند. حتي اين مطلب در ادبيات عرب فصلي را بنام: «مناظره السيف و القلم- گفتگوي شمشير و قلم» اشغال کرده است. يکي ديگر از قدرتها قدرت علم و مال است. مسلما علم و مال براي آدمي سرمايه و پشتيبان است. دانش، سرمايه‏اي معنوي و دائمي، و دارائي سرمايه‏اي مادي، ولي در معرض نيستي است. هميشه اين بحث به ميان مي‏آيد، که آيا دانش بهتر است يا مال؟ هر کدام از طرفداران علم و مال، براي اثبات نظريه خودشان دليل و برهاني اقامه کرده و تا حدودي وضع را روشن کرده‏اند. ولي البته اگر ميان اين دو موضوع، مقايسه دقيقي به عمل آيد. مزايا و برتريهاي هر يک از آنها واضح‏تر و آشکارتر مي‏گردد.

[صفحه 184]

علي عليه‏السلام فرمود:

العلم خير من المال، العلم يحرسک و انت تحرس المال. و المال تنقصه النفقه، و العلم يزکو علي الانفاق، و العلم حاکم، و المال محکوم عليه هلک خزان الاموال و هم احياء، و العلماء باقون ما بقي الدهر، اعيانهم مفقوده، و امثالهم في القلوب موجوده.

علم از مال بهتر است. چه علم، تو را از لغزش و انحراف نگاه مي‏دارد و تو مال را (از خطر) حفظ مي‏کني، مال به واسطه خرج کردن کم مي‏شود و علم به وايطه خرج کردن (آموختن به ديگران) زياد مي‏شود علم حاکم و مال محکوم است آنان که مال را جمع و نگاهداري کردند اگر چه زنده‏اند ولي نابود و بي‏اثرند اما دانشمندان تا جهان باقي است باقي هستند کالبد آنان در اثر مرگ از بين مي‏رود، ولي صورتهاي ايشان در دل مردم موجود است.

[صفحه 185]


صفحه 184، 185.