علامت ايمان











علامت ايمان



ايمان حقيقي با ايمان ادعائي تفاوت دارد چه ممکن است ادعاي ايمان باشد و خود ايمان نباشد. و بر عکس ممکن است ادعا نباشد ولي ايمان باشد. پس بايد علائم ايمان را در نظر گرفت و به وسيله آنها به وجود ايمان پي برد. آنچه مسلم است آنست که ايمان در اعضا و جوارح آدمي اثر مي‏گذارد و آنها را در عملي که مورد پسند خداوند است به کار مي‏اندازد. يکي از اعضاء شريف آدمي زبان است زبان آدم بي‏بند و بار، آزاد و رها است. هر چه مي‏خواهد مي‏گويد و به هر نحوي که تطبيق با مصلحت آني و ظاهري او دارد به جريان مي‏افتد. ولي زبان آدم با ايمان محدود است در موقع سخن گفتن خدا را در نظر دارد، آخر کار را ملاحظه مي‏کند، حيثيت و آبروي خود و ديگران را محترم مي‏شمارد، بنابراين، مومن راست مي‏گويد ولو به ضررش تمام شود، در حدود اطلاعاتش سخن مي‏گويد و سخن ديگران را که نقل مي‏کند چيزي از خودش اضافه نمي‏نمايد.

[صفحه 180]

علي عليه‏السلام فرمود:

علامه الايمان ان توثر الصدق حيث يضرک علي الکذب حيث ينفعک، و ان لا يکون في حديثک فضل عن علمک، و ان تتقي الله في حديث غيرک.

نشانه‏ي ايمان آنست که: راستي را آنجا که به ضرر تست بر دروغي که به نفع تو است ترجيح دهي، و گفتار تو از حدود علم و دانشت بيش نباشد، و در بازگوئي گفتار ديگران از خدا بترسي و از افتراء دوري کني.

[صفحه 181]


صفحه 180، 181.