طبقات مردم











طبقات مردم



اگر همه مردم در راه خير قدم بردارند نزاع و اختلافي به عمل نمي‏آيد. امنيت سر تا سر جهان را فرامي‏گيرد و آن وقت است که بايد جهان را گلستان ناميد. ولي متاسفانه اينطور نيست، هر کس فکر و انديشه خاصي دارد و منطقي براي خود درست کرده کوشش مي‏کند به هدف معلوم و يا نامعلوم خويش نزديک شود.

البته بعضي فکر و منطقشان صحيح و مقصدشان مشخص و مقدس است. اينها مردم دانا و رستگاري هستند که چشم و چراغ جامعه مي‏باشند. ولي عده‏اي از مردم مرامشان مبهم است و حتي خودشان نمي‏فهمند چه مي‏کنند و براي چه اقدام در بعضي کارها مي‏نمايند. اينها مردم بي‏فکر و ناداني هستند که تنها دنبال‏رو افکار شيطاني ديگران مي‏باشند. خودشان را هلاک کرده و حيثيت جامعه را از بين مي‏برند. خلاصه هدفهاي مردم متفاوت و به فاصله زيادي از هم دور مي‏باشند. بگذاريد از نظر علي عليه‏السلام صاحبان آن هدفها معرفي و به چند دسته تقسيم گردند.

[صفحه 164]

علي عليه‏السلام فرمود:

الناس ثلاثه: فعالم رباني و متعلم علي سبيل نجاه، و همج رعاع اتباع کل ناعق، يميلون مع کل ريح، لم يستضيئوا بنور العلم و لم يلجاوا الي رکن وثيق.

مردم سه دسته‏اند:

1- دانشمند خداشناسي که به علم خود عمل مي‏کند.

2- دانش‏آموزي که به وسيله‏ي کسب دانش در راه نجات قدم گذاشته است.

3- اشخاص احمق و پستي که دنبال هر سر و صدائي مي‏روند و با هر بادي که بوزد متمايل و منحرف مي‏شوند. از نور دانش پرتوي نگرفته و بر پايه محکمي تکيه نکرده‏اند.

[صفحه 165]


صفحه 164، 165.