خلاصه درس











خلاصه درس‏



چند مطلبي که به عنوان ويژگي‏هاي فترت و جاهليت و زمينه‏هاي عيني بعثت انبياء الهي از ديدگاه نهج‏البلاغه مطرح گرديد هر چند، تمام آن چيزي نيست که در نهج‏البلاغه در اين مورد آمده است که در بررسي و مطالعه دقيق‏تر به مسائل ديگري هم برمي‏خوريم که علي

[صفحه 159]

عليه‏السلام از آنها به عنوان ويژگي‏هاي عصر جاهلي نام مي‏برد ولي با اطمينان مي‏توان گفت که عمده‏ترين شاخصهاي دوره‏هاي فترت و اعصار جاهليت همين‏ها هستند که در اين جزوه مورد بحث و تحليل قرار گرفته است و اگر بخواهيم مجموعه آنها را يکجا ارائه دهيم و چهره کريه جاهليت را تجسم بخشيم بايد بگوئيم که از ديدگاه نهج‏البلاغه، جامعه جاهلي جامعه‏اي است: بيسواد، جاهل، ناآگاه، کودن، بدعمل و دچار اختلافات ريشه‏اي و بنيادي.

جامعه جاهلي، جامعه‏اي است: آشفته، حيران، سرگشته، دربدر و فاقد خصال برجسته انساني و عاطفه بشري.

جامعه جاهلي، جامعه‏اي است انسان‏کش، جنگ‏افروز، افسارگسيخته، بحران‏زده و گرفتار ياس و نوميدي.

در جامعه جاهلي، گناه و فحشا، علني، رسمي و عادي است دانشمندان و خردمندان خوار و بي‏خردان و سفلگان عزيزند و سطح زندگي پست و بالاخره حدود الهي پايمال شده است.

اميرالمومنين علي عليه‏السلام جامعه جاهلي را اينگونه معرفي مي‏کند و آنگاه به بيان نقش سازنده انبياء و رسولان الهي و کوشش‏هاي همه جانبه آنان در اصلاح جامعه و بهبود بخشيدن به وضع زندگي بشر، مي‏پردازد.

مولا در نهج‏البلاغه‏ي خويش با بيان اهداف پيغمبران مساعي آنان را در راه ايجاد نظام صالح و جامعه ايده‏آل خاطرنشان مي‏سازد و ما اين بحث را در جزوه دوم پي مي‏گيريم.

[صفحه 162]


صفحه 159، 162.