آينده نگري











آينده‏نگري‏



نکته مهم در قانون و قانونگزاري، ثبات و دوام آن است، هر چه عمر قانون بيشتر باشد نشان‏دهنده اتقان و کمال آن است، قوانيني که زود دستخوش تغيير مي‏گردد از نقص و نارسايي آن حکايت مي‏کند، انسان هميشه در يک حال نيست و شرايط زيست مساوي و بر يک منوال نمي‏باشد و جامعه همواره در پرتو زمان راه تغيير و تحول را مي‏پويد و اين تحول گرچه اصول ثابت و لايتغير را نمي‏تواند بر هم زند ولي در هر حال دگرگونيهايي را به دنبال خواهد داشت که لااقل ظروف و ظواهر را در بر مي‏گيرد و ارتباطات را بر شکلهاي ديگر به جريان مي‏اندازد.

[صفحه 122]

در هر صورت شکلها و قالبها نبايد حقايق را محدود و محصور کند و الفاظ قانون بايد داراي وسعت و گنجايشي باشد که در هر عصر و مصري نتواند قالبها و شکلها را در خدمت حقايق و راستيها قرار داده بدون آنکه از محتواي حق چيزي کاسته شود يا باطلي در آن راه يابد.

لذا لازم است منبع قانونگزاري ابعاد مختلف انسان، نيازها و مسايل مختلفي که در زندگي وجود دارد مدنظر قرار داده و بر اساس آنها قانون ثابتي را بگذراند، تا از تزلزل و تغيير آن جلوگيري شود، قوانيني که براي انسان و جوامع وضع مي‏شود نبايد شرايط و ويژگيهاي زمان خاصي را ملاحظه کند، بلکه مي‏بايست همه انسانها را در عمود زمان ببيند و در عين حال که اختلافات نژادي و جغرافيايي و سياسي زيادي هست عدالت و حق نسبت به همه در هر زمان از قلم قانون تراوش کند و همه بهره‏ور گردند.

علي (ع) آنگاه که از کتاب خدا، قرآن مجيد صحبتمي‏کند به اين نکته اشاره دارد:

«... و منهاجا لايضل نهجه و شعاعا لا يظلم ضووه و فرقانا لا يخمد برهانه... »[1].

[صفحه 123]

قرآن بزرگراهي است که هر کس در آن حرکت کند مصون از گمراهي است و آفتابي است که روشني آن به ظلمت نمي‏گرايد و روشنگر حق و باطل است که برهان آن هرگز خاموش نمي‏گردد.

از سه جمله فوق دريافت مي‏شود که اين کتاب قانون براي زمان خاصي نيست بلکه در همه روزگاران موجب هدايت و سعادت انسان است.

و نيز دستوراتي وجود دارد که در مقطع خاصي مورد امر يا نهي است نه براي هميشه:

«... و بين واجب بوقته و زائل في مستقبله...»[2].

و از همه صريحتر

«... والله الله في القرآن لا يسبقکم بالعمل به غيرکم»[3].

خدا را خدا را در قرآن، که در عمل بدان ديگران بر شما سبقت نگيرند.

يعني عمل به اين قوانين کامل و ابدي موجب سعادت است، هر کس که بدان عمل کند چه شما و چه ديگران. اگر در قوانين قرآن آينده‏نگري نبود ممکن بود تعصب فرقه‏يي عده‏يي را بدان ملزم کند اما ديگران هرگز، ولي در اينکه «هر کس بدان عمل کند بهره‏ور مي‏گردد» نشان جاودانگي و مفيد بودن آن در هر زمان است، بر ناردشاو مي‏گويد من هر کتابي را يکبار بيشتر مطالعه نمي‏کنم، اما کتابي بر روي ميز من است که هر وقت چيز تازه و مطلب جديدي مي‏خواهم بدان مراجعه مي‏کنم و آن قرآن است.

[صفحه 124]

«... الا ان فيه علم ما ياتي و الحديث عن الماضي و دواء داءکم و نظم ما بينکم...»[4].


صفحه 122، 123، 124.








  1. خطبه 198 صبحي صالح.
  2. خطبه اول.
  3. نامه 47.
  4. خطبه 158.