مقدمه











مقدمه‏



آيا خداپرستي تنها در آينه فکر و انديشه انسان منعکس و متجلي است و فقط جان آدمي را صيقل مي‏زند و در ملکوت اعلي به پرواز در مي‏آورد، يا در دنيا و جامعه هم جايگاه و نقش اساسي دارد؟

در پاسخ بايد گفت که جسم و جان، دنيا و آخرت و معنويت و ماديت از يکديگر جدا نيستند، بلکه «جسم» مبدء و مقدمه و ابزار «جان» است و هر دو آن اثر متقابل دارند، «دنيا» زمينه‏ساز «آخرت» و زادگاه و پرورشگاه انسان براي بقاء و زيست ابدي در عالم ديگر است.

و در واقع «عالم آخرت»، انعکاس و محصول اين دنياست و انسان در آن جهان به هر مقامي که دست يابد آن را در دنيا تحصيل کرده است. و اگر در دنيا سقوط کند

[صفحه 100]

در آخرت هم زيانکار خواهد بود.

قرآن کريم در اين مورد مي‏فرمايد:

«و من کان في هذه اعمي فهو في الاخره اعمي و اضل سبيلا»[1].

(هر آنکس که در اين دنيا نابينا و کوردل باشد در آخرت هم نابينا و گم‏گشته خواهد بود).

کوتاه سخن آنکه در ديدگاه اسلام و جهان‏بيني اسلامي دنيا از آخرت جدا نيست و تکامل روح و تهذيب نفس درمورد کساني تحقق مي‏يابد که جداي از جامعه و بريده از خدمت و فعاليت در آن نبوده بلکه در متن آن قرار داشته و يا در راه آن مبارزه و پيگيري نمايند. به بياني ديگر رسيدن به مقامات معنوي و توفيق در «سير الي الله» بدون برخورداري و بهره‏وري از اين عالم و امکانات آن ممکن نيست.

اولياء بزرگوار الهي و سالکان طريق انسانيت نيز در همين عالم رشد کرده و از اين پايگاه به قله رفيع انسان کامل دست يازيده‏اند.

در نتيجه مي‏توان با جرات و قاطعيت اعلام داشت که راه رشد و عروج انسان، در اين دنيا و در ميان جامعه‏يي است که در آن زندگي مي‏کند.

[صفحه 101]

انزوا و کناره‏گيري از اجتماع خطري است که امام عليه‏السلام بدان اشاره دارد:

«فان الشاذ من الناس للشيطان کما من الشاذ من الغنم للذئب»[2].

آنها که از مردم کناره مي‏گيرند و «سر در لاک»خود مي‏برند، سرانجام طعمه شيطان خواهند شد، همانگونه که گوسفند جدا شده از رمه در چنگال گرگ خواهد افتاد.


صفحه 100، 101.








  1. قرآن کريم: سوره اسراء، آيه 72.
  2. نهج‏البلاغه: خطبه 128.