معرفت مقدمه ي عرفان











معرفت مقدمه‏ي عرفان



معرفت و شناخت حضرت حق بايد آتش عشق را در خرمن هستي بيفکند و او را شيدا و سرمست جاذبه‏هاي الهي کند، به هر جا که نظر کند جلوه‏ي رخ يار بيند و از هر آوائي صداي او را بشنود:


به دريا بنگرم درياته وينم
به صحرا بنگرم صحراته وينم‏


به هر جا بنگرم کوه و در و دشت
نشان از قامت رعناته وينم‏


و به همين مناسبت است که امام العارفين اميرالمومنين علي عليه‏السلام مي‏فرمايد: «و ما رايت شيئا الا و رايت الله قبله و بعده و معه»[1] هر چه ديدم خدا را پيش از آن و پس از آن و با آن ديدم.

[صفحه 64]

رسيدن به سرمنزل معرفت و شناخت گرچه در حد خود مطلوب و عالي است ولي مي‏توان گفت که مرحله نخستين سير تکاملي است و ايستائي در اين مرحله، دوري از هدف خواهد بود و حکم کسي را دارد که قبل از رسيدن به نتيجه در مقدمه بماند و آنک که «مقدمه» را بجاي «ذي المقدمه» برگزيند هرگز به هدف نخواهد رسيد.

آنها که مي‏پندارند معرفت آخرين منزل است و تنها به بحث و استدلال بسنده مي‏کنند، کساني را مانند که بجاي صعود بر بالاي بام، پله‏هاي نردبان را سکني گزينند. بنابراين علم و معرفت بايد به عشق و پرستش منتهي شود و دانسته‏هاي انسان به يافته‏ها تحول يابد و سپس بايد سراچه‏ي تاريک و بسته دل با انفجار محبت حق رونق و وسعت يابد و مرغ روح او از قفس تن آزاد گردد و در يک جمله: بايد آتش عشق در جان او برفروزد و درخت خشکيده وجود او را سبز و زنده کند.

در واقع ما زنده از آنيم که با عشق بمانيم، عشق بحق، خود هدف و نتيجه است که در آن، همه‏ي وسيله‏ها و مقدمه‏ها، نهفته است.

آدمي تا بر بام بلند عشق برنيايد و در زير خيمه‏ي سلطان عشق، ظلمتهايش را نزدايد و باران مطهر عشق زنگارهاي قلب او را نشويد، به حقيقت انسانيت نرسيده است و کردار ارزشمند انساني از او صادر نخواهد شد و به هر جا و هر موقعيتي که برسد از اصالت خود دور شده است.

چه زيباست سخن مظهر عشق، علي عليه‏السلام در نهج‏البلاغه:

ثم ان اهذا الاسلام دين الله الذي اصطفاه لنفسه و اصطنعه علي عينه و اصفاه خيره خلقه و اقام دعائمه علي محبته».[2].

[صفحه 65]

ترجمه: قطعا اين اسلام آئين خدايي است که حضرت حق براي خود برگزيده و زير نظر و عنايت خود پروريده و براي نشر و دعوت آن بهترين بندگانش را اختيار کرده و پايه‏هاي آن را بر عشق و محبت خويش استوار فرموده است.

آري عشق به خدا پايه‏ي ايمان و اسلام است، ايمان و اعتقاد به خدا اگر هم بي‏عشق و محبت او تحقق داشته باشد قطعا ناقص است و قهرا آن آثار بلند و ملکوتي را در پي خواهد داشت.


صفحه 64، 65.








  1. شرح منظومه سبزواري و کلمات قصار.
  2. نهج‏البلاغه، خطبه 189 ص 638 (در همه‏ي پاورقي‏ها به نهج‏البلاغه‏ي فيض الاسلام رجوع شود).