انسان و ديدگاهها











انسان و ديدگاهها



بحث از ديدگاه، اين پندار را تداعي نکند که تنها بينش و دورنمائي مجرد تو بريده از حقيقت و واقعيت، مورد بحث و بررسي است، بلکه ديدگاه، مدخل و چهارچوب عبور افکار است، يعني اين ديدگاهها هستند که افکار را در خود هضم کرده و به آن شکل و شمايل مي‏دهند، در واقع ديدگاههاي انسان فکر و انديشه او را به عمل تبديل مي‏کنند، بدين‏سان که تصميم‏گيريها و کردارهاي صاحب ديدگاه بلند و عالي نيز بلندگرايانه و عالي خواهد بود و در مقايسه با اعمال صاحبان ديدگاههاي پست و حقير کاملا مشهود است.

لذا امام (ع) مي‏فرمايد: اشتغال و کار دائمي و اصيل شناختگران راستين مصروف به آخرت و آينده زندگي است، در حالي که مردم غافل فقط به خود زندگي روزمره مي‏نگرند و از اصل و هدف آن در غفلت هستند.

مصاديق ديگر بلندگرائي و ديدگاههاي وسيع و عالي را، در عبارات زير مي‏خوانيم:

«... و راوا استکثار غيرهم منها استقلالا و درکهم لها فوتا».[1].

ترجمه: «آنان افزون‏طلبي ديگران را از دنيا ناچيز مي‏انگارند و باز يافتي دنياپرستان را، از دست داده مي‏بينند»

[صفحه 52]

و به ديگر سخن: اهل حق به اين ديدگاه بلند صعود کرده‏اند که کثرت مال و ثروت را سعادت نمي‏دانند زيرا معمولا هر چه مال و ثروت آدمي افزوده گردد خير او کاسته مي‏شود و هر چه بيشتر به دنيا برسد در دين او کاستي پديد آيد و هر چه انسان در ماديات اسراف کرده و آلوده شود از مسايل معنوي و انساني دور مي‏گردد.

و نيز:

«لا يرون مرجوا فوق ما يرجون و لا مخوفا فوق ما يخافون».

ترجمه: «اميدي بالاتراز آنچه اميد دارند، نمي‏بينند و ترسگاهي هراسناکتر از آنچه ترسناکند در ديدگاهشان جلوه‏يي ندارد».

ترس و اميد که از مسايل مهم زندگي است منوط به ديدگاههاي آدمي است. اگر اميد انسان فقط به رحمت و لطف الهي بود و ترس و هراسش تنها از عذاب و خشم او، بديهي است که زندگي او تغيير جهت داده و بر مبناي رضايت خداوند عمل مي‏نمايد.

[صفحه 53]


صفحه 52، 53.








  1. نهج‏البلاغه قصار 424.