نشانه هاي رشد فكري در ترسيم ديدگاهها











نشانه‏هاي رشد فکري در ترسيم ديدگاهها



آن کس که از نظر فکري به رشد رسيده و از هستي و آفريدگار آن، شناختي راستين دارد ديدگاههاي او نسبت به همه مسايل به ويژه امور اصلي و زيربنايي، بلند و عالي خواهد بود و به مصداق «علوا الهمه من الايمان» گويا بر بام بلند دنيا ايستاده است و جهان و پديده‏هاي آن را با وسعت نظر و ژرفايي گسترده تجزيه و تحليل مي‏کند.


آينه دل چون شود صافي و پاک
نقش‏ها بيند برون از آب و خاک‏


برخلاف آنها که خود را در چاه ظلماني افکار مادي و ناصحيح زنداني کرده‏اند، به خاطر ضعف ديدگاهها و موانعي که خود ايجاد کرده‏اند، جمع‏بندي و برداشت درستي از حقايق و وقايع ندارند و محدوديت و بن‏بست بودن فضاي افکار و ديدگاهها، آنها را در انزوا و انحطاط قرار مي‏دهد، يعني خوب نمي‏بينند و بجا و دوست نمي‏شنوند.

[صفحه 50]

اکنون مجال تحقيق اين بحث نيست، بلکه فقط اين نکته در نظر است که رشد فکري که علت پيدايش و گزينش عقيده صحيح درباره هستي است، در انسان ديدگاههاي بلند و والا ايجاد مي‏کند که از مهمترين آنها، ديدگاه انسان نسبت به دنيا است.

دنيا به عنوان يکي از بارزترين نمودارهايي که حقيقت فرد را نشان مي‏دهد و هويت او را برملا مي‏سازد، مطرح است، دنيا آزمايشگاهي است که گوهر وجود انسان را به نمايش مي‏گذارد لذا اميرالمومنين (ع) در اين باره مي‏فرمايد:

«ان اولياء الله هم الذين نظروا الي باطن الدنيا اذا نظر الناس الي ظاهرها، و اشتغلوا باجلها اذا اشتغل الناس بعاجلها...»

ترجمه: «اولياء خدا و شيفتگان الهي در پرتو قرب به حق، به اين ديدگاه ژرف رسيده‏اند که حقيقت دنيا را مي‏نگرند و آينده آن را محور عمل قرار مي‏دهند، در صورتي که چشمهاي ظاهربين دنياپرستان، فريفته زرق و برق آن است».

زيبائيها و شيريني‏ها، ظاهري دارند و باطني، نيروي «چشائي» و «بينائي» انسان، از ظاهر آنها احساسي ملايم و خوش دارند، اما باطن آنها که خاصيت «نيروبخش» و «انرژي‏زا» ست به حواس نمي‏آيد، يعني ما از درک و احساس آن غافليم.

بيشتر مردم غذا را به خاطر طعم آن مي‏خورند، ولي عاقلان، هدفشان را از آن به دست آوردن نيرو و تامين انرژي لازم است و طعم ظاهري را ملاک نمي‏دانند. اين ديدگاه عالي، در پرتو شناخت صحيح از هستي پديد مي‏آيد.

[صفحه 51]


صفحه 50، 51.