اقتصاد سالم در پرتو معاد











اقتصاد سالم در پرتو معاد



اقتصاد سالم چيست؟

اقتصاد سالم آنست که با انسان و جامعه‏ي انساني متناسب باشد، يعني جنبه‏هاي معنوي و اخلاقي در آن آميخته باشد. اقتصاد سالم آن نيست که فقط «سود خالص يا ناخالص ملي» در سطح بالا بوده و يا «نرخ تورم» در حد پايين باشد.

درست است که سود و درآمد از ارکان اقتصاد است و تورم از خطرات، ولي تنها اين دو عامل، مميزه‏ي اقتصاد سالم نيست. اگر فرد يا دولتي از راه دزدي و غارت اموال ملتها سود و درآمد زيادي به دست آورد و با «تقلب» و «غش در معامله» ثروتهاي کلاني را تصاحب کند و نرخ تورم خود را تنزل دهد، اقتصاد آن فرد يا دولت را اقتصاد سالم نمي‏توان گفت.

اقتصاد سالم آنست که در عين توجه به سود و درآمد و مهار تورم، عدل و انصاف هم به شدت و دقت رعايت شود و مردم، چه آنها که در داخل مرزهاي يک کشورند و چه انسانهائي که خارج از آن محدوده زيست مي‏کنند مورد ظلم و تجاوز قرار نگيرند و اموالشان به يغما نرود. چه زيباست کلام امام در جهان‏بيني اسلامي:

[صفحه 363]

عياله الخلائق ضمن ارزاقهم و قدر اقواتهم.[1].

همه‏ي مخلوقات نانخور خدا هستند و او روزي همه را تضمين کرده و معاش آنها را اندازه‏گيري نموده است.

در جهان‏بيني اسلام، ظلم و تجاوز به انسان از هر نژاد و رنگ و مليت گناه است. آنها که رواج اقتصادي کشور خود را به وسيله‏ي ظلم به ملتهاي ديگر و استعمار مظلومين به دست مي‏آورند، هنري نکرده و عقل و تدبيري ندارند، بلکه مکر شيطاني و ظلم و پستي است و از حوزه‏ي انسانيت خارج شده‏اند. اين چه اقتصادي است که ميليونها انسان مظلوم افريقا را به زنجير بکشند و معادن طلا و الماس آنان را بدزدند و آنگاه جامعه‏يي را به پرخوري و اسراف‏کاري عادت دهند. در بعضي از کشورهاي استعمارگر از هر دو نفري که مي‏ميرند يکنفرشان از پرخوري جان مي‏دهند.[2].

بنابراين لازم است که قبل از تشکيل «پول بين‏المللي» و مبارزه عليه توليد اشياء لوکس و غير ضروري و برقراري «رقابت آزاد»، به اعتلاء فرهنگ انسان‏گرا پرداخت و جهان‏بيني افراد را بر اساس شناخت همه جانبه‏ي انسان قرار داد.

ثروتمندان بايد مردم را شريک درآمدهاي خود بدانند و با توجه به جامعه و اخوت اسلامي که ارتباط تنگاتنگ بين اقشار مختلف جامعه است، ثروتمندان بايد در حرکتهاي اقتصادي خود، پر کردن خلاهاي اجتماعي مردم کم درآمد را مدنظر قرار دهند نه جيب خود را.

[صفحه 364]

کوتاه سخن آنکه ضامن اجراي اقتصاد سالم و انساني به مفهوم واقعي کلمه، اعتقاد به معاد است. اين درس را با کلام ملکوتي امام پايان مي‏دهيم:

ان اعظم الحسرات يوم القيمه حسره رجل کسب مالا في غير طاعه الله فورثه رجل فانفقه في طاعه الله سبحانه فدخل به الجنه و دخل الاول به النار.[3].

بزرگترين حسرت و اندوه در روز قيامت، افسوس کسي است که ثروتي را از راه نامشروع به دست آورده ولي ورثه او آن را در راه خدا انفاق کرده و به بهشت راه يافته‏اند و لي خود او در جهنم است.


صفحه 363، 364.








  1. نهج‏البلاغه، خطبه‏ي 91.
  2. در آلمان غربي از هر دو نفري که مي‏ميرند يکي به علت پرخوري و مسموميت است (مجله نگين، شماره 115).
  3. نهج‏البلاغه، قصار 429.