جملات دكتر صبحي صالح











جملات دکتر صبحي صالح[1]



.

«امروز که خداي در خدمت به نهج‏البلاغه به خاطر رضاي خود، بر من منت نهاد، با شناخت من به امام علي عليه‏السلام و اهلبيت پاک و مطهر او و هر مجاهد مخلصي که پرچم پرافتخار اسلام را به دوش دارد مرا وامي‏دارد که همه‏ي مسلمانان را در شرق و غرب سوگند دهم که در زير لواي توحيد مجتمع شوند».

ما دراين درس به معرفي امام اميرالمومنين علي عليه‏السلام از نهج‏البلاغه مي‏پردازيم، آن امامي که همه‏ي مسلمين رهبري و امامت او را پذيرفته‏اند و آن حضرت را جانشين پيامبر (ص) و خليفه‏ي بر حق مي‏دانند، مباحث اين درس در پنج عنوان زير خلاصه مي‏شود:

1- مقام علمي اميرالمومنين (ع).

2- زهد اميرالمومنين (ع).

3- شجاعت و حماسه‏ي اميرالمومنين (ع).

4- عدالت اميرالمومنين (ع).

5- علي (ع) اولين ايمان آورنده.

يکي از شرايط امامت يعني حکومت و رهبري الهي، علم و آگاهي مذهبي است، زيرا نقش اين رهبري تنها در سرزمين ماديت نبوده، بلکه در حوزه‏ي معنويت و رشد انسانيت که سرزميني نامحدود و ناپيداست دامن مي‏گستراند، امامت امت بايد به دست کسي باشد که علاوه بر ساير شرايط از همه داناتر و عالم‏تر باشد، زيرا او قافله‏سالاري است در صحرايي نامتناهي که بايد مردم را به سرمنزل سعادت برساند، بنابراين مي‏بايست راه را بهتر از هرکس بشناسد و اين يک سنت الهي است که فطرت انسان بر آن گواهي مي‏دهد.

[صفحه 292]

«ايها الناس، ان الحق الناس بهذا الامر اقواهم عليه و اعلمهم بامر الله».

«اي مردم! سزاوارترين افراد به امامت و رهبري کسي است که توان او بر اين امر افزون‏تر و نيز داناتر به دستورات الهي باشد».[2].

بديهي است که کسي که رسالت راهبري جامعه پس از پيامبر را به عهده مي‏گيرد بايد از همه بيشتر به شريعت او و کتاب الهي آگاه بوده و با روح مکتب از نزديک آشنا باشد وگرنه راه او را آنگونه که بايد و شايد نمي‏تواند ادامه داده و ديگران را بر آن طريقه دعوت نمايد و جامعه را بر مبناي تعاليم او اداره کند، اميرالمومنين (ع) مي‏فرمايد: «قطعا کسي که داناتر به تعاليم پيامبران الهي است به او نزديکتر خواهد بود»، (آنگاه اي آيه را تلاوت فرمود):

«سزاوارترين مردم به ابراهيم آنهايي هستند که از او متابعت مي‏کنند و موقعيت پيامبر اسلام (ص) و ايمان آورندگان به وي همچنين است».[3].

اين حقيقتي است که همه‏ي انبياء الهي بدان عمل مي‏کردند و در سيماي اوصياء آنان مشهود است و اختصاص به پيامبر اسلام و وصي آن بزرگوار ندارد، البته در مورد وصي پيامبر اکرم (ص) نيز ادله فراواني هست که به بعضي از آنها در اين درس اشاره خواهد شد:


صفحه 292.








  1. مقدمه‏ي نهج‏البلاغه صبحي صالح، صفحه‏ي 29.
  2. نهج‏البلاغه، خطبه‏ي 173.
  3. ان اولي الناس بالانبياء اعلمهم بما جاووا به ثم تلا: ان اولي الناس بابراهيم للذين التبعوه و هذا النبي و الذين آمنوا. (نهج‏البلاغه، قصار 96.