خاستگاه رشد انسان











خاستگاه رشد انسان



براي رسيدن به رشد فکري و بهره‏برداري از آثار پربار آن مي‏بايست پايگاهها و زمينه‏هاي آن را شناخت و آنگاه به کار بست، اين چنين چيزي نيست که فردي يک باره و بي‏مقدمه به اين مقام رفيع نائل آيد، انسانهاي رشيد و صاحب انديشه در پرتو علل و عواملي بدين قله بلند رسيده‏اند و البته هر کس که در سر هواي چنين مرتبتي دارد بايد اين راه را طي کند. لذا در اين درس بخشي ازاين علل مورد بررسي قرار مي‏گيرد.

قسمتي از اين علل و عوامل جنبه‏هاي معنوي و روحي دارد و در رابطه با قوس صعودي و نزولي روح آدمي است و از آنجا که روح انساني خود جهان ناشناخته و اسراآميزي است، «هزار نکته‏ي باريکتر ز مو» در رشد و ترقي آن مطرح است.

[صفحه 42]

قسمت ديگر، تلاشها و مراقبتهاي عقلي و فکري و ايجاد زمينه‏هاي مناسب براي رشد و تعالي است. در واقع کسي که اهل تحقيق و بررسي است و در راه رسيدن به حق و عدل خستگي احساس نکرده و از تلاش بازنمي‏ايستد، اين خود زمينه را براي ايجاد رشد فکري و وسعت بينش و برخورداري از موهبت عظيم زايائي و شکوفايي انديشه فراهم مي‏سازد، تا آن کس که در گوشه‏اي بخزد و درها را به روي خود ببندد و از بررسي و ارزيابي درست و دقيق خود را محروم سازد که چنين فردي با دست خود، گوهر عقل و فکر را به رکود و خمود کشانده و نه تنها رشد و شکوفايي ندارد بلکه روزا روز رو به افول و پوسيدگي مي‏رود.

و سه ديگر، تکنيک ويژه و برنامه‏ريزيهايي است که مي‏تواند آمادگيها و مراقبتها را شکل داده و به بار بنشاند، مثلا بررسي و تحقيق و نيز تلاش و فعاليت اگر برمبناي صحيح و معقولي نباشد جز خستگي و رنج محصولي نخواهد داشت.

[صفحه 43]


صفحه 42، 43.