برداشتن غل و زنجير از پاي انسان ها











برداشتن غل و زنجير از پاي انسان‏ها



بر اثر همين عواملي که انسان از عبوديت خداوند متعال به بندگي بشر و از يکتاپرستي به بت‏پرستي کشيده مي‏شود قيد و بندهائي بر او به وجود مي‏آيد تا بدينوسيله در زنجير رقيت‏ها بماند. طاغوت‏ها در طول تاريخ بشريت، از توده انسان‏ها، برده‏وار کار کشيده و بهره برده‏اند و اين واقعيت‏ها، در بيان قرآن و لابلاي نهج‏البلاغه مولاي متقيان بوضوح مطرح است و مبارزه با آن به صورت يکي از اهداف بعثت انبياء ذکر شده است. قرآن مجيد برداشتن غل و زنجير از دست و پاي انسان را از جمله دست‏آوردها و نتائج بعثت انبياء به ويژه پيامبر خاتم محمد مصطفي صلي الله عليه و آله معرفي مي‏کند.

«و يضع عنهم اصرهم و الاغلال التي کانت عليهم»[1].

[صفحه 221]

ترجمه: او (پيامبر اسلام) بار سنگين گناه را از دوش انسانها و نيز غل‏ها و زنجيرهائي را که بر ايشان نهاده شده، برمي‏دارد.

اين گناه و بار سنگين و اين غل و زنجيري که قرآن در آن صحبت به ميان آورده چيست؟ با ملاحظه معناي کلمه «اصر» که لغت‏شناسان، آنرا گناه و بار سنگين معنا کرده‏اند و با در نظر گرفتن اينکه غل و زنجير همانگونه که جنبه ظاهري دارد يعني طاغيان روزگار، بسياري از انسان‏ها را در استخدام منافع نامشروع خود به بند کشيده و زندان‏هاي مخوف به وجود مي‏آورند و کنده و زنجير بر پاي انسانهاي آزاده مي‏بندند همچنين اين فسادگران جامعه‏هاي بشري، قيد و بندهاي فکري و باطني نيز براي ملت‏ها ايجاد مي‏کنند.

رسولان حق تعالي، هم انسان‏ها را از يوغ بندگي‏هاي ظاهري و زورگوئي‏هاي نظامي مي‏رهانند و هم در روشنگري ابعاد مسائل انساني کوشش کافي به خرج داده و با قيد و بندهاي فکري و فرهنگي طاغوت پرداخته که زندگي بشر را به ضد ارزش تبديل مي‏کند، سرسختانه مبارزه مي‏نمايند.

اميرالمومنين عليه‏السلام رهائي انسان‏ها را از هر نوع بندگي غير خدا و قيد و بندهاي فکري و اعتقادي که بشريت به دور خود تنيده و خويشتن را از نعمت فطري و آزادگي محروم نموده مورد تاکيد قرار داده است.

«لا تکن عبد غيرک و قد جعلک الله حرا»

ترجمه: بنده ديگران مباش که خداوند تو را آزاد آفريده و آزاده ساخته است.

[صفحه 222]


صفحه 221، 222.








  1. الاعراف: 157.