عصمت انبيا











عصمت انبيا



دوري از گناه و پاکي از هر نوع آلودگي و معصيت از صفات بارز انبياء الهي است که راهبر و پيشواي جامعه و آنکه مردم را به صلاح و نيکي فرامي‏خواند خود بايد پيشگام و پيشرو باشد و انسان عاصي و نافرمان و فرد گنهکار و گمراه، «او خويشتن گم است که را رهبري کند»؟

در قرآن مجيد لزوم عصيمت براي پيامبران، توام با برهان ذکر شده است آنگاه که پروردگار متعال ابراهيم عليه‏السلام را با سخناني بيازمود و فرمود: تو را پيشوا و راهبر مردم قرار دادم.

و ابراهيم در مقام نيايش و درخواست، عرضه داشت: و از نسل من نيز... خطاب رسيد:

«لا ينال عهدي الظالمين.[1].

ترجمه: پيمان و عهد من به ستمگران نمي‏رسد.

[صفحه 209]

آري انبيا و رسولان الهي که مصلحان راستين جامعه‏هاي بشري‏اند آنچه را که گناه است و مردم را از انجام آن بازمي‏دارند، خود در مرحله اول آن را ترک مي‏نمايند و ابدا گرد آن نمي‏گردند.

و ما اريد ان اخالفکم الي ما انهاکم عنه ان اريد الا الاصلاح ما استطعت.[2].

ترجمه: و من نمي‏خواهم در مورد آنچه که شما را از آن بازمي‏دارم خود تخلف کرده و انجام دهم من تا حد توان مي‏خواهم دست به اصلاح بزنم.

در نهج‏البلاغه نيزاميرالمومنين همين مضمون را چنين مي‏فرمايد:

«ايها الناس اني و الله ما احثکم علي طاعه الا و اسبقکم اليها و لا انهاکم عن معصيه الا و اتناها قبلکم عنها.[3].

ترجمه: اي مردم البته من- به خدا سوگند- شما را به اطاعت و فرمانبرداري ترغيب و تشويق نمي‏کنم مگر آنکه خود در انجام آن، بر شما سبقت و پيشي مي‏گيرم و از هيچ نافرماني و گناهي بازنمي‏دارم مگر آنکه خود قبل از شما، از آن امتناع مي‏نمايم.

آري منطق قرآن و اسلام همين است کسي که مردم را به انجام کاري و يا ترک امري دعوت مي‏کند بايد خود عامل باشد و در انجام آن و ترک اين، پيشقدم باشد.

و يامرون بالقسط و ياتمرون به و ينهون عن المنکر و يتناهون عنه.[4].

ترجمه: به قسط و داد فرمان مي‏دهند و خود، دادگرند، از منکر و زشتي بازمي‏دارند و خود، اجتناب مي‏ورزند.

قرآن نيز اين حقيقت را به صراحت تمام چنين يادآور مي‏شود:

«يا ايها الذين آمنوا لم تقولون ما لا تفعلون کبر مقتا عندالله ان تقولوا ما لا تفعلون.[5].

[صفحه 210]

ترجمه: اي مومنين! چرا چيزي را مي‏گوئيد که انجام نمي‏دهيد؟! نزد خداوند، بسيار خشم‏آور است که شما چيزي را بگوئيد که بدان عامل نيستيد.

حالا که از نظر قرآن همه انسان‏ها بايد چنين باشند، انبيا که انسان‏هاي کامل و برگزيده‏اند به طريق اولي بايد داراي اين کمال باشند يعني کليه واجبات و وظائف را انجام دهند و همه کارهاي نيکو را به جاي آورند و از همه نوع نافرماني و گناه و از ارتکاب هر عمل زشت و ناپسند، دوري گزينند و عصمت يعني همين و آنان چنين بوده‏اند.


صفحه 209، 210.








  1. البقره: 124.
  2. هود: 88.
  3. نهج‏البلاغه: خطبه 174.
  4. نهج‏البلاغه: خطبه 213.
  5. الصف: 2 و 3.