رهبري فكري











رهبري فکري‏



انبياء الهي جملگي داراي يک هدف مشترک هستند و آن رهبري بشر و هدايت انسان است در گذرگاههاي حيات و در مسيرهاي پر مخاطره زندگي.

انبياء مسئوليت خطير هدايت و ارشاد را به عهده دارند و با بيان قوانين زندگي و هشدار در زمينه‏هاي شکست و ناکامي، انسان‏ها را در راستاي حيات بشري، قرار مي‏دهند.

«الا و ان شرائع الدين واحده و سبله قاصده من اخذ بها لحق و غنم و من وقف عنها ضل و ندم.»[1].

ترجمه: آگاه باشيد که مقررات و فرمان‏هاي دين يکي است و راههاي آن، جملگي داراي هدف و مقصد است. هر کس از آن راهها حرکت کند به هدف مي‏رسد و هر کس بيراهه رود و يا از حرکت در آن مسير، سر باز زند گمراه گشته و پشيمان مي‏شود.

پيامبران، بيان‏کننده فرمان‏هاي الهي و هشدار دهنده و مبشراند ضمن اينکه بندگان مطيع و فرمانبردار را تشويق و ترغيب مي‏کنند و با وعده‏هاي الهي آنها را نيروي بيشتر مي‏بخشند متخلفين و گردنکشان را هم توبيخ مي‏کنند و آنان را از عذابهاي اخروي بيم مي‏دهند.

«يذکرون بايام الله و يخوفون مقامه، بمنزله الادله في الفلوات، من اخذ القصد حمدوا اليه طريقه و بشروه بالنجاه و من اخذ يمينا و شمالا ذموا اليه الطريق و حذروه من الهلکه...»[2].

[صفحه 186]

ترجمه: پيامبران يادآوران روزهاي خدائي‏اند مردم را از مخالفت اوامر الهي برحذر مي‏دارند و ايشان همانند راهنمايان در کويرهاي بي‏پايان هستند که هر کس به سخن ايشان گوش فرادهد و از راههائي که آنان نشان مي‏دهند برود، او را مي‏ستايند و به نجات و رستگاري نويدش مي‏دهند و اگر کسي به چپ و راست متمايل شود و از راه مستقيم منحرف گردد به نکوهش او مي‏پردازند و خطرات راه را براي او بيان مي‏کنند و وي را از هلاکت و بدبختي بيم مي‏دهند.


صفحه 186.








  1. نهج‏البلاغه، خطبه‏ي 119.
  2. همان کتاب، خطبه 213.