اتحاد و اتفاق عامل بنيادين











اتحاد و اتفاق عامل بنيادين



آنچه از آن تجربه‏ها براي انسان دستگير مي‏شود به طور مختصر عوامل سعادت و پيشرفت و به عکس اسباب شکست و رسوائي است.

از ديدگاه سيدنا نهج‏البلاغه، اتحاد و اتفاق و پاسداري از حريم آن و پرهيز از هرگونه عامل اختلاف و جدائي (مثل خصومت‏ها، کينه‏ورزيها و عدم همکاري) که کمر جامعه را مي‏شکند در ايجاد جامعه‏اي صالح به عنوان عاملي بنيادي مورد تاکيد است.

اميرالمومنين علي (ع) از مردم مي‏خواهد که حال آن امت‏ها و وضع آن نظام‏ها و جامعه‏ها را به دقت مطالعه کنند و ببينند که چگونه آنان در اثر پيروي از انبياء الهي و گامسپاري به دنبال ان رادمردان خدائي، به يک زندگي سالم و نظام انساني دست يافتند و بعکس چطور پس از پشت کردن به شرائع پيغمبران و فراموشي عهد انبياء و انحراف از خط مستقيم ايشان گرفتار خفت و خواري شدند و زندگي آرام و نظام مطلوب و انساني آنان به نامطلوب‏ترين وضع بدل گشت.

«فانظروا کيف کانوا حيث کانت الاملاء مجتمعه و الاهواء موتلفه و القلوب معتدله و الايدي مترادفه و السيوف متناصره و البصائر نافذه و الغرائم واحده ؟!»[1].

ترجه: نگاه کنيد که چگونه بودند؟ آنجا ک جمعشان جمع و خواستهايشان هماهنگ و دلهايشان يکي، نيروهايشان در کنار هم، شمشيرها و سلاحهايشان کمک هم، ديدگاههايشان ژرف و عميق و تصميمهايشان يکپارچه بوده است و در پرتو همين ويژگي‏ها، جهان به تسخير آنان درآمد و سرآمد همه امت‏ها و ملت‏ها شدند.

[صفحه 180]


صفحه 180.








  1. نهج‏البلاغه خطبه 234.