مدارك عهدنامه به ترتيب زماني











مدارک عهدنامه به ترتيب زماني



قرن اول:

مولاي متقيان اميرالمومنين در اواخر حکومت خويش، مالک اشتر را قبل از شهادت محمد بن ابي‏بکر به استانداري مصر منصوب کرده و نامه‏هاي متعددي خطاب به ملت مصر انشاء فرمودند و همراه مالک اشتر اين فرمان را به عنوان دستورالعمل حکومتي صادر کردند. امام علي عليه‏السلام در سال 40 هجري به شهادت نائل آمدند.

[صفحه 102]

2- اصبغ ابن نباته، از اصحاب بزرگ و معروف امام علي عليه‏السلام، رساله‏هاي متعددي از احاديث اميرالمومنين تدوين کرده است که دو رساله‏ي آن معروف بين همه‏ي اهل رجال و حديث مي‏باشد و آن دو رساله عبارتند از:

1- عهدنامه‏ي امام علي عليه‏السلام به مالک اشتر.

2- وصيت نمه‏ي (نسبه مفصل) امام علي عليه‏السلام به پسرش محمد بن حنفيه.[1].

اصبغ ابن نباته در سال صد هجري وفات يافت.

قرن دوم:

عده‏اي معاصران و اصحاب ائمه‏ي اطهار صلوات الله عليهم اجمعين، در اين قرن، عهدنامه را نقل کرده‏اند که عبارتند از:

1- سعد بن طريف، از اصحاب حضرت سجاد عليه‏السلام (متوفي 95 ه.) و امام باقر عليه‏السلام (متوفي 114 ه.).

2- حسين ابن علوان، که از معاصران امام باقر و امام صادق عليهماالسلام است. امام صادق در سال 148 به شهادت نائل آمده‏اند.

3- حسن بن طريف از معاصران امام موسي بن جعفر و حضرت علي بن موسي الرضا سلام الله عليهم است. اين سه نفر از مولفان محسوب مي‏شوند و داراي کتاب و رساله هستند.

سفيان ثوري و مهاجر علوي و زبيد اليامي نيز از محدثان و راوياني هستند که در اين قرن به طرق مختلف اين عهدنامه را نقل کرده‏اند.[2].

[صفحه 103]

قرن سوم:

چند نفر از اصحاب امام و محدثان، عهدنامه را نقل و ضبط کرده‏اند، که عبارتند از:

1- هارون بن مسلم، از اصحاب امام هادي عليه‏السلام، داراي تاليفات متعدد و متنوع. امام هادي در سال 254 به شهادت رسيده‏اند.

2- عبدالله بن جعفر حميري، از اصحاب امام هادي و امام حسن عسکري (شهادت 260).

3- ابن مروان.

4- محمد بن غالب.

5- حذيفه نهدي.

قرن چهارم:

محدثان و بزرگان بسياري از رجال عاليقدر اسلام در کتب معتبر خود، متن عهدنامه را آورده‏اند که برخي از اين کتب در عصر ما مکرر در ممالک اسلامي چاپ شده است. برخي از آن بزرگان عبارتند از:

1- علي بن همام، متوفي 336 ه.

2- محمد بن حسن، از رجال عاليقدر شيعه، متوفي 343 ه.

3- ابن ابي‏جيد، از رجال معروف، متوفي 356 ه.

4- ابن جندي، از رجال معروف، متوفي 369 ه.

اين چهار نفر از محدثان و مولفان بزرگ شيعه مي‏باشند که هر کدام داراي تاليفات ذيقيمتي هستند.

از اين قسمت به بعد، ما به کتبي که عهدنامه‏ي امام عليه‏السلام در آنها آمده است بعنوان محور مدرکي تکيه مي‏کنيم، آنهم به ترتيب تقديم وفات مولفان:

[صفحه 104]

1- دعائم الاسلام في الحلال و الحرام، تاليف نعمان بن محمد بن منصور مصري.

اين شخصيت معروف و مهم داراي تاليفات عمده و مهمي است و در سال 363 هجري وفات يافته است. کتاب مذکور در ايران، لبنان، مصر و چند کشور اسلامي ديگر منتشر شده است. عهدنامه‏ي امام علي عليه‏السلام را در جلد اول، ص 350، در باب جهاد ذکر کرده است. اين کتاب در 2 مجلد مي‏باشد.

2- تحف العقول عن آل الرسول، تاليف ابومحمد الحسن ابن شعبه الحراني، معاصر شيخ صدوق، متوفي 381 ه. اين شخصيت، عهدنامه‏ي امام را در فصل دوم که مربوط به احاديث منقول از اميرالمومنين مي‏باشد، آورده است. کتاب تحف العقول، مکرر در ايران، لبنان و مصر چاپ شده است.

در متن‏هاي عربي، ص 90 و در ترجمه‏ي فارسي، ص 121، اين عهدنامه موجود است.

متن عهدنامه‏ي منقول در دو کتاب فوق، با متن نهج‏البلاغه فرق مي‏کند، مخصوصا در تحف العقول که بطور کاملتر و جامعتر از نهج‏البلاغه آورده شده است.

3- السعاده و الاسعاد، تاليف ابوالحسن محمد بن ابي‏ذر يوسف عامري نيشابوري، متوفي 381 ه. که قسمتي از عهدنامه را در ص 166 نقل کرده است.[3].

قرن پنجم:

4- دستور المعالم و ماثور المکارم الشيم من کلام اميرالمومنين

[صفحه 105]

علي بن ابي‏طالب، تاليف قاضي القضاعي، فقيه شافعي، متوفي 404 ه. اين کتاب مجموعه‏اي است که از خطبه‏ها، نامه‏ها، حکمت‏ها، دعاها، شعرها و مناجات امام علي عليه‏السلام که به سال 1332 ه. ق در مصر چاپ شده است. در باب هفتم، صفحه‏ي 150 آن شواهدي از اين عهدنامه ذکر شده است.[4].

5- نهج‏البلاغه، تاليف سيد رضي، متوفي 406 ه. که عهدنامه را در قسمت دوم، بخش نامه‏ها و فرمانهاي آن حضرت ذکر کرده است که بعنوان نامه‏ي 53 معروف است.

6- فهرست اسماء مصنفي الشيعه، از ابوالعباس احمد بن علي الاهوازي معروف به نجاشي )450 -372 ه. ق). اين کتاب نيز در هندوستان (بمبئي) و در ايران (تهران) چاپ شده است. در صفحه‏ي 6 ذيل شرح حال «اصبغ ابن نباته»، سند عهدنامه را نقل کرده و از عهدنامه ذکري به ميان آورده است.

7- الفهرست، تاليف شيخ طوسي )460 -380 ه. ق). اين کتاب نيز در ص 62، شماره‏ي 119 در شرح حال «اصبغ بن نباته» با ذکر سند عهدنامه از فرمان امام ياد مي‏کند.

قرن ششم:

8- غررالحکم و دررالحکم، تاليف عبدالواحد التميمي الامدي، از محدثان معروف شيعه که گويا تقريبا در اواخر قرن 40 و اوائل قرن 500 هجري زندگي مي‏کرده است. در کتب رجال، تولد و وفات او را ذکر نکرده‏اند. مرحوم خياباني در «ريحانه الادب» وفات او را 510 هجري ذکر کرده است. بعضي او را معاصر سيد رضي و عده‏اي او

[صفحه 106]

را معاصر ابن شهر آشوب و شيخ طوسي مي‏دانند.

اين کتاب که مجموعه‏ي کلمات قصار اميرالمومنين است، در اکثر ابواب، جملات مقطع عهدنامه را ذکر کرده است و از لحاظ الفاظ نيز با نهج‏البلاغه فرق دارد، و اين خود نشان دهنده‏ي مدارک متعدد براي عهدنامه است.

9- التذکره الحمدونيه في السياسه و الاداب الملکيه، تاليف ابن حمدون کافي الکفاه ابوالمعالي بهاءالدين محمد بغدادي، نويسنده و دبير ديوان بغداد )562 - 495 ه. ق). در جزء چهارم، باب 15 که از عهود مختلف ياد کرده، من جمله عهدنامه را نيز نقل کرده است.[5].

10- تاريخ الشام، تاليف ابن عساکر دمشقي، متوفي 571 ه. جلد 38، ص 187. اين کتاب قسمتي از عهدنامه را با سلسله سندي از برادران اهل تسنن آورده است.

در جلد دوازدهم همين کتاب که به صورت خطي در کتابخانه‏ي ظاهريه دمشق مي‏باشد، قسمتي از عهدنامه نقل شده است.[6].

قرن هفتم:

11- دمغ الباطل و حتف المناطل، تاليف داعي پنجم قاطمي، علي بن محمد ابن الوليد الانف عبشمي قرشي، متوفي 612 (عکس‏برداري شده از نسخه‏ي نوشته 1351(. در ص 308 -282 جلد دوم، از عهدنامه و قسمتهاي آن ياد کرده است.[7].

[صفحه 107]

قرن هشتم:

12- نهايه الارب في فنونه الادب، تاليف شهاب الدين احمد بن عبدالوهاب النويري )732 -677 ه. ق). در ابواب سياست و تعيين وزراء، تمام عهدنامه‏ي امام را ذکر کرده است که با متن نهج‏البلاغه و تحف العقول فرق مي‏کند.

اين دوازده مدارک مهم، نشان دهنده‏ي اهميت عهدنامه‏ي امام علي عليه‏السلام به مالک اشتر است که همه‏ي فرق اسلامي در حفظ و نقل آن به نسل‏هاي آينده اهتمام داشته‏اند. ما سعي داشته‏ايم که اين مدارک طوري انتخاب شوند که مورد استناد يکديگر نباشند و الا اگر بخواهيم کتبي که از قرون گذشته تا کنون که قرن پانزدهم هجري مي‏باشد و عهدنامه را نقل کرده‏اند يا بدان استناد جسته‏اند بياوريم، يقينا خود يک کتابنامه‏ي مفصل خواهد شد.

[صفحه 109]


صفحه 102، 103، 104، 105، 106، 107، 109.








  1. فهرست شيخ طوسي، ص 62. رجال کشي، ص 68. فهرست نجاشي، ص 6.
  2. در اين مرود به فصل «تحقيق در اسناد و رجال عهدنامه» مراجعه کنيد.
  3. به نقل از مقدمه‏ي فرمان مالک اشتر، ترجمه حسين علوي آوي، با مقدمه‏ي محمد تقي دانش پژوه.
  4. نهج السعاده في مستدرک نهج‏البلاغه، جزء دوم از باب نامه‏ها، ص 125.
  5. به نقل از مقدمه‏ي محمد تقي دانش پژوه بر فرمان مالک اشتر، ترجمه حسين علوي آوي، ص 43، او به نقل از الذريعه، جلد 4، ص 26. المخطوطات المصور، جلد 1، ص 425. بروکلمن، جلد 1، ص 280.
  6. نهج السعاده في مستدرک نهج‏البلاغه، جزء دوم از باب نامه‏ها، ص 54. مصادر نهج‏البلاغه و اسانيده، جلد سوم، ص 431.
  7. به نقل از مقدمه‏ي محمد تقي دانش پژوه...، ص 41.