خطوط اصلي وظايف











خطوط اصلي وظايف



10- قلب خود را براي مردم سرشار از رحمت کن.

11- و نسبت به آنان در قلبت عطوفت و محبت ايجاد نما.

12- و در مورد ايشان، دوستي و لطف داشته باش.

13- براي آنان مانند حيوان درنده و وحشي مباش که خوردن و چپاولشان را غنيمت شماري، زيرا مردم دو صنف و گروهند:

14- اين مردم (چون انسانند) در معرض لغزش قرار دارند و يا سستي عارض آنان مي‏گردد و عمدا يا سهوا از آنان خطاهائي سر مي‏زند. پس در اين موقع، با عفو و اغماض خويش از آنان درگذر و به همان ميزان آنان را عفو کن که دوست داري خداوند تو را مورد لطف و عفو خود قرار دهد.

15- زيرا تو والي و بالادست آنان هستي- و ولي امر و امام تو مافوق تو است و خداوند نيز مافوق ولي امر و امام تو مي‏باشد- و خداوند کار آنان را به تو سپرده است که قيام به مصالح آنان کني و کارشان را اصلاح نمائي و تو را به وسيله ايشان مورد آزمايش و امتحان قرار داده است.

16- مبادا به جنگ و مبارزه با خداوند متعال برخيزي! هرگز چنين مکن، که تاب انتقام الهي را نداري و از رحمت و عفو الهي نيز

[صفحه 22]

بي‏نياز نيستي.

17- هيچ گاه از عفو و بخششي که در مورد خلافکاران اعمال کرده‏اي پشيمان مباش.

18- بر کيفر و عقوبتي که نسبت به خطاکاران روا داشته‏اي بر خود مبال و بدان خرسند مباش.

19- نسبت به کاري که راه گريز از آن داري، با عجله به سوي انجامش مشتاب.

20- مگو من فرمانده‏ام و فرمان مي‏دهم، پس بايد فرمانم اطاعت شود و اجرا گردد. زيرا اين خوي و خلق، قلب انسان را تباه و فاسد مي‏سازد و در دين و ايمان او خلل و سستي وارد مي‏کند و حکومت را در معرض آشوب قرار مي‏دهد.

21- آن زمان که از ملاحظه‏ي قدرت و نيروي حکومت خويش تکبر و غروري به تو دست داد، خود را متوجه‏ي قدرت لايزال الهي کن و بدان بنگر که فوق قدرت توست و همه‏ي نيروي تو از قدرت اوست و قدرت تو در مقابل نيروي عظيم الهي هيچ است. چنين توجهي تو را به خود مي‏آورد و کبر و خودبيني‏ات را در هم مي‏شکند و طغيانگري را از تو دور مي‏کند و عقلت را که به سبب تکبر و خودبيني از تو پنهان شده به سويت باز مي‏گرداند.

22- مبادا با خداوند متعال، در عظمت و قدرت، روي در روي قرار بگيري! از اين عمل بپرهيز، که خداوند متعال هر جبار گردن کشي را ذليل و هر متکبر خودخواهي را پست و خوار مي‏گرداند.

23- الف. شخص خودت،

ب. خاندان و نزديکانت،

ج. و آن دسته از مردم که مورد علاقه و توجه تو هستند، همگي موظف به رعايت عدل و انصاف در اين مواردند:

[صفحه 23]

1- در مورد خدا (يعني در انجام اوامر و ترک نواهي او).

2- نسبت به عموم مردم.

24- اگر اين عدالت و انصاف را رعايت و اجراء نکني، حتما ستم روا داشته‏اي و کسي که به بندگان خدا ستم کند، خداوند از طرف بندگانش دشمن او خواهد بود و خداوند با کسي که چنين کند از راه جنگ و مبارزه در آيد و تمام دلائل و براهيم او را باطل خواهد کرد و (چنان کسي) تا زماني که دست از اين اعمال برندارد و يا توجه نکند با خداوند در حال جنگ به سر مي‏برد.

25- هيچ عاملي در زايل ساختن نعمات الهي و تعجيل در انتقام خدا و تبديل نعمت به عذاب، موثرتر از بيدادگري و اقامه‏ي ظلم نيست. زيرا خدا شنواترين شنوايان نسبت به ناله و فرياد ستمديدگان است و اوست که هميشه در کمين ستمکاران است.

26- بايد از ميان همه‏ي امور، کاري را بيشتر دوست داشته باشي که چنين شرائطي را داشته باشد:

الف. معتدلترين کاري که حق باشد.

ب. عدلي که عموميت داشته باشد و شامل همه چيز و همه کس گردد.

ج. و خشنودي و رضايت عموم مردم در آن (جلب و) گنجانيده شده باشد.

27- زيرا خشم اکثريت مردم، رضايت و خشنودي خواص را درهم مي‏کوبد، ولي خشنودي و رضايت عموم مردم، خشم خواص معدود را در خود حل مي‏کند.


صفحه 22، 23.