وظايف والي نسبت به محرومان











وظايف والي نسبت به محرومان



115- براي تامين نيازهاي اين طبقه:

الف. از بيت المال، سهمي را مخصوص اين گروه معين کن.

ب. بخشي از منافعي را که از سرزمين‏هاي ديگر که در تصرف دولت اسلامي‏است و در هر شهري به دست مي‏آيد و يا هست، براي اين طبقه قرار بده.

116- بايد بطور عادلانه و مساوي سهم همه‏ي افراد محروم تامين گردد، چه آنان که در نزديک‏ترين نقاط به تو زندگي مي‏کنند و چه آنان

[صفحه 48]

که در دورترين نقاط کشور به سر مي‏برند، رعايت حقوق حقه‏ي همه به عهده‏ي توست.

117- مبادا قدرت و نعمتي که از آن برخورداري، تو را به طغيان وادارد و مشغول کند و بدين سبب از حال اين طبقه غافل شوي! چون در مورد غفلت از اين طبقه، هيچ عذري از تو پذيرفته نيست و نيز هيچ عذري در مورد اينکه به علت کارهاي زياد و مهم، حقوق جزئي آنان را فراموش کني از تو پذيرفته نيست.

118- هيچ گاه کوشش در رفاه حال و تامين نيازمندي‏هاي اين طبقه را فراموش مکن و بواسطه تکبر و غرور، از اين طبقه، روي بر مگردان.

119- بايد سرپرستي و رسيدگي به کارهاي کساني را که دسترسي به تو ندارند و ديگران نيز نسبت به آنان با چشم حقارت و پستي مي‏نگرند و آنان را خوار و بي‏چيز قلمداد مي‏کنند، به عهده بگيري.

120- براي رسيدگي به حال و کار اين طبقه، از ياران بسيار امين و مورد وثوق خود که اهل خشيت خدا و همچنين متواضع‏اند استفاده کن تا گزارش احوال و گرفتاري‏هاي آنان را برايت بازگو کنند.

121- چنان با جديت در رعايت و رسيدگي به حقوق اين طبقه رفتار کن که زماني که خدا را ملاقات مي‏کني (اگر خداي ناکرده غفلتي در اين موارد کرده باشي و يا نتوانسته باشي بطور کامل به آنان رسيدگي کني) عذر پذيرفتني در مورد ايشان را داشته باشي.

122- در ميان کليه‏ي طبقات و اقشار، اين طبقه محروم و مسکين، از هر قشر و طبقه‏اي به عدالت و انصاف محتاج‏تر و نيازمندتر هستند.

123- هميشه نسبت به اداء حقوق اين طبقه (که شايد کوتاهي شود) نزد خود شرمنده باش و از درگاه خداوند متعال نسبت به اداء حقوق

[صفحه 49]

آنان عذر بخواه.

124- بر عهده‏ي توست رسيدگي و انجام امور اين دسته از محرومان:

الف. يتيمان و بي‏سرپرستان.

ب. سالخوردگاني که هيچ کاري از آنان ساخته نيست و عزت نفسشان نيز اجازه درخواست کمک از ديگران را به آنان نمي‏دهد.

125- اداء حقوق و رسيدگي و انجام کارهاي طبقه‏ي محروم جامعه براي زمامداران سخت سنگين است- و راستي که حق و حقيقت همه‏اش سنگين است- ولي خداوند متعال اداء حقوق و رعايت حق را براي کساني که داراي اين صفات باشند آسان و سبک مي‏کند:

الف. آنان که خواهان سرانجامي نيکو هستند.

ب. آنان که داراي صبر و تحمل مي‏باشند.

ج. و آنان که نسبت به وعده‏هاي الهي اطمينان و اعتماد کامل دارند.


صفحه 48، 49.