نتيجه تحقيق











نتيجه‏ تحقيق



1- سند عهدنامه از اسناد معتبر و مورد اعتماد اهل رجال است و چنانکه ملاحظه شد، رجال آن غالبا «ثقه» و بعضي «صحيح الحديث» و بعضي «ممدوح» مي‏باشند. پس اين عهدنامه را «حديث صحيح» مي‏توان گفت.

2- يکي از دلايل معتبر بودن احاديث معصومان موافقت با «کتاب الله» است. وقتي عهدنامه‏ي امام را به قرآن عرضه مي‏کنيم، نه تنها هيچ گونه مخالفتي با نصوص آيات الهي ندارد، بلکه خود مفسر بسياري از مطالب اجتماعي و سياسي و اقتصادي و حکومتي قرآن است.

امام علي (ع)، معلم کبير امت اسلام و بعد از رسول خدا (ص) بزرگترين مفسر و بيان کننده‏ي قرآن محسوب مي‏شود و با رفتار و کردار و بيان خطبه‏ها و نوشتن نامه‏ها، اگر چه تصريح به آيه يا آياتي از قرآن نکرده باش، خود بيان کننده‏ي موضوعي از موضوعات قرآن است. امام، قرآن ناطق و لسان واقعي آن است. لذا اين عهدنامه را مي‏توان يکي از نادرترين نصوص احاديث اسلامي دانست که بطور مبسوط بازگو کننده‏ي ابعاد مختلف مسائل حکومتي و سياسي قرآن مجيد است.

3- عموم دانشمندان فنون مختلف از کليه‏ي فرق اسلامي که شرحي و يا بياني در اطراف عهدنامه دارند، اگر بررسي کنيم، همگي آن را از امام علي (ع) دانسته‏اند و متن آن را از هر لحاظ، مخصوصا محتويات مطالب، بسيار ستوده‏اند و غالبا آن را بهترين و والاترين و مهمترين متن حکومتي اسلام نام برده‏اند. اگر بخواهيم سخنان دانشمندان فرق اسلامي را در اين باره جمع آوري کنيم خود رساله مستقلي مي‏شود.

4- گاهي متن احاديث، آنچنان از استحکام برخوردار است و از لحاظ ادبي چنان در اوج فصاحت و بلاغت است و مطالب و

[صفحه 125]

موضوعات آنها، علاوه بر موافقت با کتاب خدا و سنت رسول (ص)، در مراتب آنچنان اعلاست، که خود گوياي آنند که از طرف معصوم صادر شده‏اند و اگر ضعفي هم در سلسله سند آنها ديده شود، متن مستحکم آنها جبران کننده خواهد بود. بنابراين، برفرض محال، اگر عهدنامه امام علي به مالک اشتر، چنين سندي هم نداشت، مطالب و موضوعات آن حکايت از اصالت صدور آن از جانب اميرالمومنين داشت، مخصوصا با شباهت‏ها و اشتراکاتي که با ساير فرامين آن حضرت در نهج‏البلاغه و غير نهج‏البلاغه دارد. به عبارتي ديگر، عهدنامه‏ي امام به مالک اشتر، احتياج به بررسي سلسله سند ندارد، خود گوياست که از جانب علي ابي‏طالب (ع) است.


صفحه 125.