پيشگفتار











پيشگفتار



[صفحه 11]

کنتم خير امه اخرجت للناس، تامرون بالمعروف و تنهون عن المنکر و تومنون بالله. آل عمران: 110

شما (امت مسلمان) بهترين امتي هستيد که براي (اصلاح) مردم برگزيده شده‏ايد، (و شما) امر به معروف و نهي از منکر مي‏کنيد و ايمان (حقيقي) به خدا مي‏آوريد.

هويت اسلامي انقلابمان، انکارناپذيرترين و بارزترين جنبه‏ي آن است. از اين رو، مي‏توان گفت رسالت اصلي انقلاب، تحقق بخشيدن به احکام و تعاليم اسلامي در تمام ابعاد زندگي فردي و اجتماعي است. و در اين جهت، بر عهده‏ي متفکران و محققان متعهد اسلامي است که هر چه بهتر و سريعتر، به تبيين و تدوين اين احکام و تعاليم بپردازند تا بتوان با تکيه بر اين پشتوانه‏ي عظيم الهي، تداوم انقلاب را تضمين کرد.

به يقين، بهترين نمونه براي اقامه‏ي حکومت عدل اسلامي و حرکت به سمت آن، حکومت حضرت رسول (ص) در مدينه و حکومت حضرت امير (ع) در کوفه است. تحقيق در کتب تاريخ و حديث، تصويري از اين دو حکومت مقدس را به دست مي‏دهد. آنچه که از تحقيق مذکور، کلا حاصل مي‏شود و حائز اهميت بسيار است، وحدت حاکم بر نظام و برنامه‏هاي هر دو آنهاست و نيز کليت و جامعيت آنها نسبت به مسائلي است که همواره و در هر دوره از زندگي براي انسان

[صفحه 12]

مسلمان مطرح است.

بي‏ترديد بايد گفت که «عهدنامه‏ي امام علي عليه‏السلام به مالک اشتر»، جامعترين طرح براي فهم و اقامه‏ي حکومت اسلامي است. اين عهدنامه، که در واقع، قانون اساسي حکومت علوي است، شکل اصلي و اصيل حکومت حضرت رسول (ص) و اميرالمومنين (ع) را به وضوح ارائه مي‏دهد. متن عهدنامه، از بهترين و سالمترين متون از نظر کليه‏ي فرق اسلامي است و اين، خود، مايه‏ي اطمينان خاطر است براي آنکه با استناد به مفاد عهدنامه، مي‏توان اختلافات و مشکلات ناشي از آراء و اقوال گوناگون در عرضه‏ي يک نظام جامع اسلامي را بر طرف کرد و يا به حداقل رساند.

عهدنامه‏ي امام علي (ع)، نه تنها از لحاظ نظري شايان تامل است، بلکه مهمتر از آن، قابليت تحقق آن است. صورت خارجي عهدنامه و به عبارتي، تجسم عيني آن را در حکومت اميرالمومنين (ع) مي‏توان ملاحظه کرد.

اين فرمان مقدس، که مهمترين، بلندترين و جامعترين فرماني است که حضرت امير (ع) در طول حکومت کوتاه مدت خود صادر کرده است، گرچه خطاب به مالک اشتر مي‏باشد، اما در حقيقت، مخاطب آن يکايک انسانهايي هستند که زمام اداره‏ي امور مردم را در دست مي‏گيرند و مخصوصا واليان صالح اسلامي که عهده‏دار مسئوليت خطير زمامداري و ولايت مسلمين مي‏باشند.

زبان عهدنامه، زبان آشناترين آشنا با دردها و محروميت‏هاست، مبين اصيلترين و اساسي‏ترين خواسته‏هاي مردم، بخصوص محرومان و مستضعفان است. اين نامه‏ي پاک، معيار و محک مردمي بودن حکومت‏هاست، ميزان شناخت حکومت حق از باطل، خير از شر، اسلامي از غير اسلامي است.

چه چيز محور اساسي عهدنامه است؟

بايد گفت، محور اساسي عهدنامه، «قانون حق و عدل» است، چه، حکومت علوي، متعهد اقامه‏ي حق و عدل در تمام زمينه‏ها و براي همه‏ي مردمان- از هر نژاد و با هر مرام و در هر طبقه- است و موظف به مهيا ساختن زمينه‏ي ارتقاء جامعه و رشد افراد در جهت نيل به سعادت حقيقي.

[صفحه 13]

اکنون که امت بزرگ و مسلمان و متعهدمان، به برکت انقلاب اسلامي و در پرتو ولايت و هدايت امام بزرگوار، بناي بنيان حکومتي اسلامي را دارد، بيش از هر زمان نيازمند شناخت مباني، ماهيت و اهداف اين چنين حکومتي است و يقين مي‏رود که در اين جهت، عهدنامه‏ي اميرالمومنين (ع) به مالک اشتر، بهترين اسوه مي‏باشد.

کلام آخر اينکه اگر ما در شناخت اين متون اصيل و ارزنده‏ي اسلامي تاخير و تعلل کنيم، با افتادن در دامن و دام سيستم‏هايي که درماندگي خود را در اداره‏ي جامعه، از جهات مختلف و به دفعات نشان داده‏اندو طشت رسوايي‏شان از همه‏ي بام‏ها فروافتاده است، عظيمترين و گرانبهاترين فرصتي را که خداوند در اين برهه از تاريخ براي اقامه‏ي دين حق به ما عطا کرده است، از دست خواهيم داد.

درباره‏ي اين رساله

رساله‏ي حاضر، شامل ترجمه و تبويب (فصل بندي) موضوعات عهدنامه‏ي حضرت امير (ع) است، به ضميمه‏ي تحقيقاتي پيرامون عهدنامه. اين تحقيقات عبارتند از:

1- بررسي اجمالي شخصيت و شرح حال مالک اشتر.

2- تحقيق در مدارک عهدنامه. در اين بخش، کتب روايي و تاريخي معتبر، که عهدنامه‏ي امام (ع) را نقل کرده‏اند، گزارش شده است، چه کتب قبل از تاليف نهج‏البلاغه و چه کتب بعد از تاليف آن. البته در اين بخش اخير، به مدارکي استناد شده است که عهدنامه را از نهج‏البلاغه نقل نکرده‏اند.

3- تحقيق در اسناد و رجال عهدنامه. در اين بخش، سه سند معتبر عهدنامه مورد مطالعه و مداقه قرار گرفته است و رجال آنها يکايک بررسي شده‏اند.

ترجمه‏ي متن عهدنامه، اگر چه بطور آزاد انجام شده است، ولي کوشش شده که حتي الامکان از مفهوم اصلي آن خارج نشود. در ترجمه، به معاني لغات که متفق عليه اهل لغت بوده، توجه کافي شده است. از آنجا که مفاهيم واژه‏ها از بهترين نمونه‏ها براي درک مطلب محسوب مي‏شوند، سعي شده علاوه بر ترجمه‏ي خود لغت، به معني و مفهوم آن نيز عنايت شود.

[صفحه 14]

اما در مورد فصل‏بندي عهدنامه:

در عصر حاضر، سبک متداولي است که «منشورها»، «پيمانها» و «قوانين»، اعم از اساسي و غيره را، با فصل بندي و شماره گذاري تنظيم مي‏کنند. ولي در قرون قبل چنين روشي مرسوم نبوده و عهدنامه‏ي امام هم به سبک همان زمان، از لحاظ چهارچوب خود تدوين شده است. فکر شد که فصل‏بندي و شماره‏گذاري آن، بتواند در عرضه و فهم هر چه بهتر اين منشور جاودانه، کمک بسزائي باشد. عناوين فصل‏ها به کمک مفاهيم و مطالب و اهدافي که در خود آن فصول مطرح شده نامگذاري شده است. البته خود عهدنامه نيز داراي عنوان‏هاي جداگانه‏ايست که با ترجمه‏ي آنها، فصل‏ها تنظيم گرديده است.

تذکر ديگري که لازم است درباره‏ي خطاب عهدنامه است. اگر چه مخاطب اميرالمومنين در دوران حکومت آن حضرت، مالک اشتر استاندار مصر بود، ولي مخاطب اصلي اين منشور، همه‏ي واليان صالح مي‏باشند. لذا بايد توجه داشت که مخاطب مطالب، اگر چه در متن عهدنامه، مالک اشتر است، ولي عنوانهاي آن بطور خاص مطرح نشده، بلکه الفاظي چون «واليان»، «حاکمان» و يا «زمامداران» بکار رفته است. در خود متن نيز بسيار مشاهده ميشود که امام (ع)، لفظ «والي» يعني زمامدار و سرپرست جامعه را استعمال کرده است.

به اميد عينيت بخشيدن به احکام و تعاليم اسلامي، که ما را به رشد حقيقي برساند و جامعه‏مان را به صلاح و سامان آورد و مستکبران و ملحدان را در هم شکند و بندگان مومن و صالح را پيروز گرداند، ان شاء الله.

وزارت ارشاد اسلامي

[صفحه 15]


صفحه 11، 12، 13، 14، 15.