سخني درباره ي نهج البلاغه و گوينده ي آن











سخني درباره‏ي نهج‏البلاغه و گوينده‏ي آن



[صفحه 7]

از آنجا که «نهج‏البلاغه» مجموعه‏ي (خطبه‏ها، نامه‏ها و کلمات قصار حکيمانه) مولي الموحدين و اميرالمومنين علي بن ابي‏طالب عليه‏السلام مي‏باشد، سخن گفتن درباره‏ي آن کار آساني نيست چرا که ما توان آن را نداريم که به عمق وجود اين گوينده‏ي والا مقام پي ببريم و از تمام زواياي فکر بلند و ايمان قوي و ملکات فاضله‏ي آن حضرت آگاه شويم و «نهج‏البلاغه» را آن چنان که هست بشناسيم.

علي بن ابي‏طالب عليه‏السلام پس از پيامبر اکرم صلي الله عليه و آله و سلم برترين مخلوق خدا است ابن‏عباس مي‏گويد: پيامبر گرامي اسلام صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: «لو ان الاشجار و البحر مداد و الجن حساب و الانس کتاب ما احصوا فضائل علي بن ابي‏طالب عليه‏السلام»:[1].

«اگر درختان قلم باشند و درياها مرکب، جنيان شماره‏گر و انسانها نويسنده نمي‏توانند فضائل علي بن ابي‏طالب عليه‏السلام را شماره کنند».

[صفحه 8]

استاد محمد تقي جعفري در مقدمه‏ي «ترجمه و تفسير نهج‏البلاغه» مي‏گويد: «هيچ گونه جاي ترديد نيست که ما مي‏توانيم شخصيت علي بن ابي‏طالب عليه‏السلام را مانند شخصيت‏هاي يک بعدي تاريخ نشان بدهيم و کتابش «نهج‏البلاغه» را هم به عنوان کتابي که يک شخصيت يک بعدي از خود به يادگار گذاشته لاست، تلقي نماييم. ما با انساني سر و کار داريم که هدف اعلايي براي زندگاني دارد، زمامداري که عادل مطلق است، داراي معرفتي در حد اعلي درباره‏ي انسان و جهان، وابستگي به مبادي عالي هستي، خود را جزئي از انسان ديدن، وابستگي مستقيم به خدا، تقوي و فضيلت در حد اعلي، پاکي گفتار و کردار و انديشه و نيت پاک... و ده‏ها امتيازات از اين قبيل که در علي بن ابي‏طالب به اتفاق تمام تواريخ ثبت شده است، قابل توضيح و تفسير با مفاهيم و ارزش‏هاي معمولي نمي‏باشد، زيرا براي آن جامعه و يا افرادي که زندگي جز تورم «خود طبيعي» چيز ديگري نيست، عناصر شخصيت و امتيازات علي عليه‏السلام و کتابش، خيالاتي بيش نيست.

همچنين از ديدگاه مکتب‏هايي که براي بشريت آغاز و انجامي جز همين خاک تيره و تکاپويي جز براي گسترش «خود طبيعي» سراغ ندارند، علي و نهج‏البلاغه‏اش هرگز قابل شناخت و هضم نخواهد بود».[2].

[صفحه 9]

ولي در عين حال آگاهي بر گوشه‏هايي از اين دو اقتباس بي‏کران (علي عليه‏السلام و نهج‏البلاغه) براي انسانهاي حق‏شناس و حقيقت جو و با معرفت سهل و آسان است زيرا هر کس اندک آشنائي با علي بن ابي‏طالب عليه‏السلام و تاريخ زندگاني و سخنان و افکار و انديشه‏هاي او داشته باشد به خوبي مي‏داند او يک انسان برتر است، او آيتي از آيات بزرگ حق است او نسخه‏ي نادري از کتاب وجود انسان است.

و همچنين مي‏داند که «نهج‏البلاغه» او که پرتوي از وجود او است. اقيانوسي است بي‏کران و دريايي است پهناور و گنجينه‏اي است پر گهر، بوستاني است پر گل و کانون معارف الهي است و خلاصه بعد از قرآن کريم و احاديث نبوي بهترين مرجعي است براي همه‏ي نيازهاي انسان در مسير سعادت.

بدون شک هر گاه کسي قصد کند که در چنين ميداني گام بگذارد بايد خود را براي نوشتن کتابهاي قطوري آماده سازد، ولي هدف ما در اين نوشتار اين است که تنها به اشاراتي بسنده کنيم و به منظور آگاهي بيشتر در قسمتهاي آينده، گفته‏هاي بعضي از دانشمندان بزرگ شيعه و کساني که سالها با نهج‏البلاغه آشنا بوده و انس گرفته‏اند، را نقل خواهيم کرد.

همچنين از افکار انديشمندان برخي از علماي اهل سنت و گواهي ارزنده‏ي دانشمندان مسيحي که فريفته‏ي گفته‏هاي آن بزرگ مرد عالم انسانيت شده‏اند بهره‏مند خواهيم شد.

[صفحه 11]


صفحه 7، 8، 9، 11.








  1. ينابيع الموده (سليمان بن ابراهيم قندوزي حنفي) ج 1، ص 364، باب 40، حديث 5.
  2. ترجمه و تفسير نهج‏البلاغه، ج 1، ص 3.