جاحظ











جاحظ



ابوعثمان عمروبن بحر البصري(م255) اديب و متکلم بلند آوازه قرن سوم هجري و از مؤلفان سختکوشي است که به کلام مولا با شگفتي مي‏نگريسته و بر اوج بلاغت کلام امير بيان علي (ع) خيره بوده است. جاحظ با اعجاب تمام صد سخن از کلمات مولا را گرد آورده که به ديده‏ي او «هر يک از آن با هزار سخن برابر بود». اين مجموعه که با عنوان «مأة کلمه» شهره است، هماره مورد توجه عالمان و اديبان و محدثان بوده است. رشيد و طواط اين مجموعه را با عنوان «مطلوب کل طالب» ترجمه و شرح کرده است. در مقدمه يکي از نسخه‏هاي آنکه به سال 686 کتابت شده است به نقل از ابوالفضل احمدبن ابي طاهر[1] (م280) آمده است:

مرا با ابوعثمان عمروبن بحرالجاحظ، مدتي مديد مجالست و مصاحبت بود و با او مخالطت داشتم و جاحظ همي گفتي که اميرالمؤمنين علي‏بن ابي طالب- رضي الله عنه- را صد کلمه است که هر کلمه‏اي برابر هزار کلمه باشد، از فضيلت و حکمت و فصاحت و

[صفحه 13]

بلاغت. و اين صد کلمه از محاسن سخن عرب است و از اُحاس سخنهاي ايشان داشته‏اند. و من مدتي دراز از او التماس همي کردم و از او مي‏درخواستم تا اين صد کلمه را از بهر من به هم آرد و يا بر من املا کند، و او مرا وعده همي داد و طريق تغافل همي سپرد و بدان بخيل مي‏نمود، و چون جاحظ پير شد و به آخر عمر رسيد، مسوّدات و مصنفات خود را جمع کرد و اين صد کلمه از جمله آن بيرون آورد و به خط خويش بنوشت و به من داد.[2].

جاحظ از مؤلفان بلند آوازه و نويسندگان نابغه‏ي جهان اسلام است. او کثير التأليف است و پرکار. آثارش آکنده است از آگاهيهاي گونه گون درباره‏ي دوره‏اي از تاريخ اسلام که در آن مي‏زيسته است. شرح حال و آثار او را بسياري رقم زده و کساني پژوهشهاي مستقلي درباره‏ي او سامان داده‏اند.[3].



صفحه 13.





  1. او از مورخان، اديبان و مؤلفان بزرگ قرن سوم‏است. درباره‏ي او بنگريد به: معجم‏الأدبأ، ج3، ص87.
  2. مطلوب کل طالب من کلام علي‏بن أبي طالب، شرح رشيدالدين و طواط، تصحيح و تعليقات: دکتر محمود عابدي، ص11. خوارزمي تمام اين صد کلمه را به نقل از احمدبن ابي طاهر و با همين توضيحات آورده است. المناقب، ص374. و نيز ر.ک: الأعجاز و الايجاز، ص30 -28. براي آگاهي از شرحها، ترجمه‏ها و چاپهاي متعدد «مأة کلمه» بنگريد به: مجله تراثنا، ش5، ص32؛ اهل البيت في المکتبه العربيه، ص438.
  3. رک: ابوعثمان الجاحظ، محمد عبدالمنعم خفاجي؛ الجاحظ: حياته و آثاره، طه الحاجري؛ زندگي و آثار جاحظ، عليرضا ذکاوتي قراگزلو؛ مجله المورد، ش4، از سال هفتم خود را ويژه جاحظ ساخته است و مقالات ارجمندي در نقد و تحليل و گزارش آثار وي چاپ کرده و گزينه هايي از آثار وي را به دست داده است و در ضمن آن مقالتي بلند نشر يافته است با عنوان «روضة الياسمين فيمن ترجم للجاحظ في الأقدمين» که گزارش نگاشته‏هاي عالمان است درباره‏ي جاحظ بر اساس تسلسل تاريخي.