عبدالعظيم الحسني











عبدالعظيم الحسني



عبدالعظيم‏بن عبدا لله‏علوي حسني از محدثان، مفسران و راويان معتمد و موثق و از چهره‏هاي برجسته تاريخ شيعه است. او در پي تعقيب ستمگر زمان به ري وارد مي‏شود و پس از مدتي زندگي در اختفأ و ارتباط با برخي از شيعيان و گسترش افکار و انديشه و بهره‏گيري کساني از شيعيان از وي، در همان ديار در مي‏گذرد و به خاک سپرده مي‏شود.[1] حضرت عبدالعظيم آثاري رقم زده است. نجاشي که به تفصيل از وي ياد کرده است، در آغاز گزارش احوال وي نوشته است:

«عبدالعظيم‏بن عبدالله... له کتاب خطب اميرالمؤمنين (ع)».[2].

محقق متتبع حضرت آقاي عطاردي که کتابي مفرد و مستند و سودمندي درباره‏ي «عبدالعظيم» نگاشته و روايات منقول از وي را گردآورده است، درباره اين کتاب وي نوشته است:

عبدالعظيم حسني کتابي درباره خطبه‏هاي اميرالمؤمنين نوشته بود. در اخبار او دو حديث از اميرالمؤمنين (ع) ديده مي‏شود که يکي از آنها حديث معروفي است که آن‏حضرت با شريح قاضي در مورد منزلي که خريده بود، گفتگو مي‏کند. اين خطبه اکنون در نهج‏البلاغه نيز موجود است و با خطبه‏اي که از طريق عبدالعظيم نقل شده است فرقي ندارد.[3] وليکن خطبه‏ي دوم که در امالي شيخ از عبدالعظيم روايت شده و موضوع آن

[صفحه 12]

در مذمت دنياي فاني و عدم اعتنا به لذت اين جهان است، جز در اين طريق در طريق ديگر مشاهده نمي‏شود و در نهج‏البلاغه نيز اين خطبه ذکر نگرديده است. اين خطبه را نيز حضرت عبدالعظيم از شريح قاضي روايت کرده است.[4].

درباره‏ي زندگاني اين محدث جليل القدر با اينکه از کهن‏ترين روزگاران نگاشته‏هايي رقم خورده است، اما چندان آگاهيهاي تفصيلي در اختيار نيست.[5].



صفحه 12.





  1. از تاريخ ولادت و در گذشت وي به گونه‏ي دقيق در منابع شرح حال نگاري و رجالي سخن نرفته است. محقق فقيد و ژرف نگر حسين کريمان نوشته‏اند: «حضرت عبدالعظيم... ظاهراً به فرمان حضرت امام علي النقي (ع) در دوره‏ي خلافت المعتز بالله از سامره از راه طبرستان به ري هجرت کرده‏اند، و در حدود سال دويست و پنجاه، چند سالي پس از شهادت حضرت امام علي النقي روي در نقاب خاک کشيدند... (ري باستان، ج1، ص384).
  2. رجال النجاشي، ص247.
  3. الأمالي للشيخ الصدوق، ص388؛ نهج‏البلاغه، تحقيق صبحي صالح، ص364؛ بحارالانوار، ج77، ص277.
  4. عبدالعظيم الحسني: حياته و مسنده، ص171، به نقل از امالي ابن الشيخ، ص55.
  5. محقق بزرگ روانشاد حسين کريمان نوشته‏اند: «گويا درست‏ترين ترجمه احوالي که از وي به دست است همان است که به صاحب ابن عباد منسوب است». آنگاه وي بخشي از اين رساله را آورده است. (ري باستان، ج1، ص385) بنگريد به: ري باستان، ج1، ص395 -384؛ عبدالعظيم الحسني: حياته و مسنده، عزيزالله عطاردي؛ جنّة النعيم في أحوال سيدنا الشريف عبدالعظيم، ملامجد اسماعيل فدائي. حضرت آقاي استادي با تتبعي شايسته تمام منابع شرح حال حضرت عبدالعظيم را بر اساس تاريخ گزارش کرده است. ر.ک: مجله نور علم، ش51 -50، ص263 -317. يادآوري مي‏کنم که آقاي استادي رساله‏ي کوتاه صاحب‏بن عباد را در ضمن اين بحث آورده است.