گردآورندگان سخنان علي











گردآورندگان سخنان علي[1]



.

هوشمندان و ژرف انديشان مي‏دانند که کلام علي فروتر از کلام خداوند و رسول الله و فراتر از کلام بشر است.[2].

قطب الدين راوندي

گفته‏اند صد سخن از کلمات بليغ‏ترين عرب، ابوالحسن برگزينم. انگشت بر انجيل بلاغت «نهج‏البلاغه» گرداندم. به خداي سوگند نمي‏دانم صد سخن از ميان صدها سخن چگونه برگزينم؛ جز آنکه، ياقوتي را از ميان هم‏گنانش بردارم![3].

جرج جرداق، اديب لبناني

کلام اميرالمؤمنين، علي (ع) در اوج بلاغت و ستيغ فصاحت، و در نهايت جزالت و استواري و شيوايي است. خطابه‏هاي شورانگيز و شگرف مولا انسانهاي شيفته را وا مي‏داشت که آن گفته‏هاي بي بديل را بر سينه‏ها نهند و خامه برگيرند و ثبت و ضبط کنند و به نسلها و عصرها بسپارند. از اين روي از همان روزگاراني که اين سخنها فراز آمد و نامه‏ها نگاشته شد و جمله‏ها پراکنده گشت، ديده‏ها را خيره ساخت، و همت‏ها را

[صفحه 2]

برانگيخت، و انبوه ميراث بياني امير بيان و امام پرواپيشگان علي (ع) گرد آمد.[4] اکنون و در حد گنجايش مقال برخي از گردآورندگان کلام مولا را تا قرن ششم که «غرر الحکم و دررالکلم» سامان يافته است، ياد مي‏کنيم.



صفحه 2.





  1. آينه‏ي پژوهش، سال دهم، شماره‏ي اول و دوم (فروردين و ارديبهشت 1378)، ص65 -49.
  2. منهاج البراعه في شرح نهج‏البلاغه، ج1، ص4.
  3. مجله‏ي المجمع العلمي السّوري، ج18، ص270؛ تراثنا، ش34، ص102. نگاه کنيد در اين مجله به مقاله‏ي «ما قيل في نهج‏البلاغه من نظم و نثر» به خامه‏ي زنده ياد محقق طباطبايي که بسياري از اظهار نظرها را بر اساس سده‏ها درباره‏ي کلام مولا بويژه نهج‏البلاغه گردآورده است که بس خواندني است.
  4. بنگريد به: مصادر نهج‏البلاغه و أسانيده، ج1، ص43 به بعد.