شرح ميرزا حبيب الله خويي











شرح ميرزا حبيب‏الله خويي



اديب علامه (ميرزا حبيب‏الله خويي) ملقب به (امين‏الرعايا) در شهر خوي در استان (آذربايجان) متولد گرديد و در سن 25 سالگي براي ادامه تحصيل عازم (نجف اشرف) گرديد و به نقل جزو اول (طبقات اعلام شيعه) از (شيخ آقا بزرگ تهراني) عمده‏ترين اساتيد او (ميرزا حبيب‏الله رشتي) و (مجدد شيرازي) بوده‏اند. تاليفات او عبارتست از:

شرح العوامل في النحو، تقريرات درس استادش علامه سيد حسين حسيني کوه‏کمره‏اي بر فوائدالاصول، رساله‏هاي فراوان و متعددي در اصول و فقه، تحفه‏الصائمين في شرح الادعيه الثلاثين، رساله في رد الصوفيه در تکميل بحث مختصر ايشان در جلد ششم منهاج و مهمتر از همه (منهاج‏البراعه في شرح نهج‏البلاغه). اين کتاب در 21 مجلد به چاپ رسيده است که 14 مجلد آن يعني تا خطبه 238 به قلم مرحوم (خويي) است و چون عمر ايشان در تکميل اين شرح کفاف نداد، اين کار با همان روال به همت دو تن از فضلا به اتمام رسيد و محقق عاليقدر آيه‏الله (حسن‏زاده آملي) 5 مجلد تا جلد 19 و دانشمند محترم (محمدباقر کمره‏اي) دو مجلد آخر را نگاشته‏اند. اين شرح در مجموع يکي از جامع‏ترين و کامل‏ترين شروح نهج‏البلاغه است.

منهاج در پنج بخش به شرح نهج‏البلاغه پرداخته است:

1- شرح الفاظ مشکل

[صفحه 62]

2- اعراب کلمات

3- شرح و بيان مفصل معاني و کلمات نهج‏البلاغه

4- تحقيق مطالب و استدلالات عقلي و نقلي بر تاييد مطالب نهج‏البلاغه

5- ترجمه فارسي براي استفاده فارسي زبانان.[1].

شرح (خويي) به دليل مقدمه‏ي مبسوط آن در توضيح ابواب بيان و بديع از نظر محتوا و تبويب اين رساله بيشتر از شروح ديگر قابل توجه است، ليکن در موارد متعددي بجاي استشهاد به کلمات (امام علي) (ع) به مثالهاي قرآني يا به اشعار عربي استناد شده و از اين روي غايت مشروح در پيشگفتار (اين رساله) را تامين نمي‏کند و پس از اتمام مقدمه نيز خطبه‏ها و نامه‏ها از زاويه بلاغت مورد بررسي قرار نگرفته‏اند و بر خلاف شرح ابن‏ميثم و شرح ابن ابي‏الحديد به مصاديق فنون علم بيان يا محسنات علم بديع اشاره نشده است.

[صفحه 63]


صفحه 62، 63.








  1. مقدمه علي‏اصغر خويي و مهدي حايري تهراني بر منهاج‏البراعه.