محمد بن حنفيه پرچمدار جوان











محمد بن حنفيه پرچمدار جوان‏



در جنگ جمل هنگامي که نبرد آغاز شد، امام علي (ع) پرچم را به پسر جوانش محمد بن حنفيه سپرد و وي را به پايداري و استقامت در برابر مشکلات فراخواند و فرمود:

«اگر کوهها از جا کنده شوند تو آرام باش! دندانهايت را بر هم بفشار! سرت را به خدا عاريت ده، گامهايت را بر زمين ميخکوب کن! با چشمان خود به انتهاي صف دشمن نظر کن! و چشمت را پايين انداز! و بدان که پيروزي در نزد خداي سبحان است.»[1].

زماني که امام فرزند جوانش را روانه ساخت، نسبت به وي عاري از شفقت و مهرباني نبود و بلکه جانش از مهر به او لبريز بود و بيم آن داشت که جوانش شکار مرگ شود! اما هدفي بالاتر و والاتر از عاطفه و احساسات داشت. و بر سر آن بود تا با مال و جان و فرزند خود در راه آن هدف فداکاري کند و از سوي ديگر پسر جوانش محمد را براي اين امر خطير و پرچمداري سپاه لايق و شايسته مي‏دانست چه بسا ديگران از عهده اين کار برنمي‏آمدند البته دو فرزند ديگرش امام حسن و امام حسين عليهماالسلام نيز چنين شايستگي و لياقتي داشته‏اند ولي گويا امام مي‏خواهد شأن محمد را نيز که جواني پرانرژي است نشان دهد و شايد خواسته است آن دو را از خطرات احتمالي مصون و محفوظ نگه دارد که نسل او را پس از خودش استمرار بخشند چنانکه رسول اکرم (ص) پس از شهادت جعفر بن ابيطالب از جنگيدن علي عليه‏السلام ممانعت کرد.[2] روزي به محمد گفته شد:

«چرا پدرت در جنگ به تو افتخار مي‏کند، و به حسن و حسين افتخار نمي‏کند؟» پاسخ آن جوان نشان عظمت روح و علو شأن اوست. او بدرستي قدر و منزلت دو برادرش را در پيشگاه پروردگار و در دل مردم شناخته بود بدون آنکه به آنان رشک و حسد ورزد گفت: «آنان دو چشم پدرم و من بازوي راست او هستم، لذا پدرم با بازوي خود از دو چشمش دفاع مي‏کند...»[3].









  1. نهج‏البلاغه، ترجمه فيض الاسلام، خطبه 11.
  2. جهت اطلاع بيشتر رک: عبد الفتاح عبد المقصود. امام علي بن ابي‏طالب (ع) در جاي ديگر ايشان به توقف محمد پس از گرفتن پرچم اشاره مي‏کند: جلد 3 ص 336 دينوري نيز به اين مطلب اشاره کرده است اخبار الطوال، ترجمه دکتر دامغاني، تهران، نشرني، 1371،ص 185 تا 186.
  3. عبد الفتاح عبد المقصود، امام علي ابن‏ابي‏طالب، 3/360 تا 362.