حفظ و نگهداري حيات زناشوئي در اسلام











حفظ و نگهداري حيات زناشوئي در اسلام‏



در قرآن بقاء خانواده يک مسئله اساسي است و 10 نکته مربوط به شرح زير است:

1- احترام به حيات زناشوئي مورد توجه بوده طلاق را زشت‏ترين امر تلقي کرده‏اند.

2- قيود تعدد زوجات براي بقاء خانواده و زناشوئي است که در شرايط اجتماعي خاص است که مصداق بي‏عدالتي نشود. (النساء 3 و 129).

3- قرآن براي معالجه بي‏علاقگي زن در زناشوئي (نشوز) و اصلاح بين آنها، بقاء حيات زناشوئي را مورد توجه قرار داده است. (النساء 128 و 34).

4- حق زن براي شير دادن طفل و تغذيه طفل به حيات و بقاء خانواده کمک مي‏کند (البقره 233).

5- حکمت طلاق خود در مواردي براي حفظ حيات خانوادگي چاره‏ساز است (البقره 229- الطلاق 1- البقره 231) اگر چه اغلب موجب غضب الهي مي‏شود.

6- آزادي فديه به عيال نقشي براي ادامه حيات زناشوئي دارد. (البقره 229).

7- توصيه‏اي که براي سازگاري و سلوک عيال در مورد لباس و زينت مي‏شود خود وسيله حيات زناشوئي است. (النور 30 تا 31).

8- برقراري عقوبت براي تجاوز به ناموس جامعه و عقوبت براي زناي محصنه خود کمک به بقاء زناشوئي است. (النور 2 و 3 و 4 و 20).

9- احترام به زن از حيث منع فتنه در خانواده در آيه‏اي که لزوم انس و اجازه براي ورود به خانه آمده مشهود است. (نور 27 و 28).

10- مقرراتي که براي اطفال رو به رشد در بين زنان ذکر شده به حيات زناشوئي کمک مي‏کند. (النور 58 و 59 و 60).

با عنايت به تعريف خانوار و خانواده به منظور اعلام خط مشي معتبري که براي تمامي 360 ميليون خانوار مسلمان جهان در سال 2000 و ديگر ملل منشاء اثر و سازنده باشد، ابتدا واژه‏هاي مربوط به خانواده در قرآن، مورد بررسي قرار گرفته و در رابطه با زن و تشکيل خانواده به ذکر نکاتي پرداخته شده است. سپس احاديث و آيات مربوط به خانواده از منابع معتبر استخراج و توزيع آماري عناوين مرتبط تحليل شده است.

در مرحله بعدي اين کار پژوهشي، چند نمونه از عمده‏ترين ارقام که فراواني بيشتري داشته (مثلا بقاي خانواده که دو برابر تشکيل خانواده بوده) انتخاب و تفاوت مشاهده شده و نرمال استاندارد مربوطه را محاسبه کرده‏ايم و به اين نتيجه رسيده‏ايم که نه تنها در سري نمونه احاديث استخراج شده بلکه در کل (جامعه احاديث منتسب به خانواده رسول اکرم (ص) و امام علي (ع) اهميت و توصيه براي نگهداري خانواده حدود دو برابر تشکيل خانواده بوده است زيرا که تشکيل خانواده آنچنان مشکل نيست ولي نگهداري آن با وجود زحمات احتمالي زندگي بعدي بسيار مشکل است و احتمالا به همين سبب توصيه براي بقاي خانواده حدود دو برابر مي‏باشد.

در يک آزمون آماري ديگر به اين نتيجه رسيده‏ايم که نه تنها در سري احاديث جمع آوري شده بلکه در کل «جامعه احاديث منتسب به رسول اکرم (ص) و امام علي (ع)» حفظ موقعيت دختران در خانواده پدري همچنان پس از تشکيل خانواده جديد مورد تأکيد قرار داشته و با عنوان زن امانت الهي است حفظ احترام زن همچنان پيگيري شده، گويي که زن در خانواده علي گونه بسيار والاست.

آزمون ديگري در رابطه با عقد زناشوئي از يک طرف و حفظ و نگهداري زناشوئي از طرف ديگر براي آيات مربوط در قرآن به عمل آمده و نتايج بدست آمده نشان مي‏دهد که نه تنها در نمونه گيري که از آيات انتخاب شده صورت گرفته بلکه در کل (جامعه‏اي که اين نمونه‏ها از آن انتخاب شده) ميزان توصيه‏هاي مربوط به حفظ دوره زناشوئي دو برابر توصيه‏هاي مربوط به عقد زناشوئي بوده است.

عنوان احاديثي که رهبانيت را محکوم و زن را امانت الهي معرفي کرده و خوشرفتاري با اعضاء خانواده و نيز براي اولياء پاداشي متناسب با عبادت فرزندان اعطا شده، يا به تحکيم موقعيت دختران و نيز مساوات و برابري در خانواده امام علي (ع) و همچنين حفظ مقام مادري سخت توصيه گرديده است.

ازدواج و شروع زندگي جديد و تشکيل خانواده سعادتمند شديدا مورد نظر قرار گرفته و يا اينکه زن نيمي از زندگي مرد است همگي زمينه‏ساز يک الگوي خانواده، اسلامي علي گونه هستند.

در خاتمه اين بررسي سيماي زن به عنوان رکن عمده خانواده در قرآن نيز مورد تفحص قرار گرفته و رعايت حقوق زن و نيز آيات مربوط به عقد و ازدواج و حفظ حيات زناشوئي نکات بسيار ظريفي را براي معرفي الگوي خانواده اسلامي علي پسند مطرح ساخته است.

انجام اينگونه بررسي‏هاي آماري نظرات ارزشمندي را از جهت غناي فکري فرهنگ اسلامي و خانواده علي گونه (وفور احاديث و آيات مربوط) در مورد خانواده سعادتمند روشن و مسلم ساخته است.