بررسي آماري در چارچوب احاديث و آيات قرآن كريم











بررسي آماري در چارچوب احاديث و آيات قرآن کريم‏



1. با ملاحظه جدول 2 معلوم مي‏شود که 12/3 درصد از احاديث منتسب به رسول اکرم (ص) و امام علي (ع) توصيه براي تشکيل خانواده و همسرداري بوده ولي براي حفظ و بقاء خانواده در 23/1 درصد از موارد، مورد بررسي سفارش مؤکد گرديده است (که از نظر کمي حدود دو برابر تشکيل خانواده است) اگر چه از نظر کمي رقم بالاست ولي طرح چند فرضيه نتايجي را بدست خواهد داد.

فرض اينست که از مجموعه احاديث منتسب به رسول اکرم (ص) نمونه‏هايي انتخاب و عرضه شده است.

مي‏خواهيم تحقيق کنيم که آيا همچنانکه در اين نمونه‏ها توصيه براي بقاء خانواده از طريق خوش رفتاري با عيال حدود دو برابر تشکيل خانواده به نظر مي‏رسد در مجموعه احاديث مربوط (که نمونه‏هائي از آن به نظر شما مي‏رسد) نيز ميزان تأکيد حضرت نسبت به خوش رفتاري با اهل و عيال خانواده حدود دو برابر توصيه براي تشکيل خانواده بوده است. ارقام محاسبه شده نشان مي‏دهد که چون 0/11- کمتر از 1/96 (رقم جدول مربوط) است مي‏توان گفت در مجموعه احاديث و گفتار حضرت رسول اکرم (ص) نيز همچنانکه در نمونه‏هاي مورد بررسي نشان داده شده حضرت نسبت به حفظ و نگهداري خانواده دو برابر بيش از تشکيل خانواده تکيه فرموده‏اند.

2- احاديث مربوط به حفظ موقعيت دختران در خانواده در مجموعه موضوعات و نمونه‏گيري شده حدود 13/8 درصد محاسبه گرديده است.

پس از تشکيل خانواده حضرت در 12/3 از موارد زن را امانت الهي معرفي کرده‏اند که تفاوت زيادي با رقم 13/8 قبلي ندارد. گوئي اينکه حضرت مي‏خواسته‏اند همچنانکه موقعيت دختران خانواده را تحکيم مي‏بخشند پس از ازدواج و تشکيل خانواده نيز ارزش و اعتبار اين قشر از جامعه که زن خانواده محسوب مي‏شوند در همان حد بالا بماند. گذشته از اين نزديک بودن نسبتهاي مزبور حکايت از آن دارد که مسئله خانواده و ارزش زن در اين کانون اجتماعي بحدي بالاست که لازم بوده دختران را با موقعيت اجتماعي بالائي معرفي کنند که پرورش آنها براي تشکيل يک خانواده اسلامي متناسب باشد. به هرحال مي‏خواهيم بررسي کنيم که آيا همچنانکه در اين نمونه‏هاي انتخابي نسبت درصد توصيه‏هاي حضرت (13/8) براي تحکيم موقعيت دختران تفاوت زيادي با توصيه‏هاي مربوط به امانت الهي بودن زن (12/3) نداشته مي‏توان اعلام کرد که در مجموعه احاديث منتسب به رسول اکرم (ص) نيز توصيه‏هاي مربوطه در يک حد بوده است.

براي محاسبه اين فرض بايد ديد فرق معناداري بين نسبتهاي مزبور مي‏توان يافت که در مجموع احاديث مربوطه نيز ميزان توصيه حضرت براي تحکيم موقعيت دختران خانواده و نيز محترم شمردن زن در خانواده (زن امانت الهي است) در يک حد بوده و هدف آماده کردن دختران پرورش يافته اسلامي براي تشکيل خانواده و محترم شمردن زن بعنوان امانت الهي بوده است.

به اين ترتيب مي‏توان گفت نه تنها در سري نمونه‏گيري شده از احاديث منتسب به رسول اکرم (ص) بلکه در مجموعه احاديث آن حضرت نيز به هر نسبتي که براي تحکيم موقعيت دختر و پرورش دختر در خانواده سفارش شده، به قصد ايجاد خانواده سالم اسلامي بوده و همچنين خانواده‏هائي به همين نسبت باحترام زن به عنوان امانت الهي عطف توجه فرموده‏اند.

3- بررسي سوم در مورد آيات قرآن است که مي‏خواهيم بدانيم آيا همچنانکه سفارش قرآن کريم براي ازدواج در کل نمونه‏هاي انتخاب شده حدود 10 درصد و براي حفظ حيات زناشوئي حدود 20 درصد ملاحظه شده است مي‏توان گفت که در مجموعه آيات مربوطه که نمونه‏هائي از آنهاد انتخاب شده ميزان تأکيد کلام الله مجيد نسبت به حفظ و بقاء خانواده حدود دو برابر تشکيل خانواده بوده است.

گه چون نتيجه صفر است که از 1/96 کمتر است تفاوت معناداري نداشته‏اند.

به عبارت ديگر مي‏توان گفت همانطوري که در نمونه‏هاي انتخابي ميزان توصيه‏هاي مربوط به حفظ زناشوئي دو برابر عقد زناشوئي بوده است در مجموع آيات مربوطه نيز تفاوت معناداري از حيث توصيه‏هاي مربوطه نبوده و در نتيجه نمونه‏ها مبين و نشان دهنده مفاهيم کل آيات قرآني مربوط مي‏تواند باشد.

از طرف ديگر چون مقدار احاديث و توصيه حضرت رسول اکرم (ص) نيز در امور تشکيل خانواده و حفظ و بقاء خانواده در حد آيات قرآني مرتبط با موضوعات مزبور بوده از نظر آماري نيز مي‏توان گفت تمامي افکار حضرت آئينه الهي بوده و حقا رسول‏الله پيامبر تمام عيار کلمة الله است.

ذيلا احاديث مربوطه در 10 طبقه عنوان بندي شده است.