شخصيت امام علي











شخصيت امام علي‏



امام علي به عنوان يک حاکم نه تنها در نگاه مسلمانان حاکمي نمونه و الگويي مناسب براي اداره کشور محسوب مي‏شود بلکه آوازه و شهرت علي (ع) در اين جهت از مناطق اسلامي گذشته و انديشمندان غير مسلمان را نيز به شدت تحت تأثير قرار داده است بطوري که يکي از انديشمندان مسيحي معاصر او را صداي عدالت انساني[1] مي‏داند و آن انديشمند مسيحي ديگر او را مرد مبارزه و انديشه مي‏داند.[2] و مسيحي ديگري او را قرباني عدالت مي‏داند.[3] براستي شخصيت امام علي (ع) فراتر از زمان و مکان بود و نمي توان آن شخصيت را محدود به يک عصر يا يک محيط خاص کرد چرا که او عصاره‏اي از فضائل انساني و اسلامي بود و در اين زمينه بشنويد از عبدالفتاح عبدالمقصود[4] مورخ برجسته معاصر اهل سنت.[5] جايگاه علي (ع) در اسلام و در نزد رسول خدا (ص) برتر از آن است که تنها با نسبت خانوادگي بتوان آن را ارزيابي کرد زيرا گذشته از امتياز خانوادگي، علي خلاصه تلاش پيامبر (ص) براي ترويج دين است.

بي‏جهت نيست که محمد (ص) او را انتخاب کرده است.

بي‏جهت نيست که محمد (ص) او را محرم اسرار خود دانست و علم او را افزود و اسرار را برايش هويدا ساخت.

بي‏جهت نيست که محمد (ص) بعد از هجرت از بين تمام ياران و مخلصان و اقوام خود علي (ع) را به عنوان برادر برگزيد.

بي‏جهت نيست که محمد (ص) در جريان اعلام برائت از مشرکين علي (ع) را انتخاب کرد.

اينها و بسياري از امتيازات ديگر که جايگاه علي (ع) را نزد پيامبر مشخص مي‏کند.

علي (ع) را در هر زمان و مکان خطرناک مي‏توان يافت.

آيا در سراسر جهان مي‏توان کسي را يافت که بعد از پيامبر اسلام از چنين امتيازاتي برخوردار باشد. امتيازاتي که شخصيت منحصر به فرد او را بوجود آورده است. امتيازاتي که چنان بسيار و مشهور است که نيازي به گفتن ندارد و قابل شمارش نيست.[6] بر اين اساس نه دوستان و شيفتگان امام علي (ع) منحصر به عصر و محيط خودش مي‏باشند و نه دشمنان قسم خورده‏اش، امروز نيز امام علي (ع) در سراسر جهان شيفتگاني دارد که حاضرند براي زنده نگهداشتن نام او ميثم وار بر چوبه دار بروند و دشمناني دارد که حاضر نيستند نام او را بشنوند و بر زبان آورند زيرا دوستي دوستان امام علي (ع) و دشمني دشمنان اول بخاطر ارزشهايي است که امام علي (ع) تبلور آنهاست و تا دنيا دنياست اين ارزشها دوست و دشمن خواهد داشت.









  1. جورج جرداق صاحب کتاب الامام علي صوت العدالة الانسانيه که در پنج جلد درباره حضرت علي (ع) نوشته شده است.
  2. سليمان کتاني مؤلف کتاب امام علي (ع) مشعلي و دژي.
  3. جرجي زيدان مؤلف کتاب فاجعه رمضان درباره ترور حضرت علي (ع).
  4. صاحب 8 جلد کتاب به نام الامام علي (ع) درباره زندگي حضرت است.
  5. بلکه تمام موارد از منابع و کتب اهل سنت آن هم منابع دست اول استفاده کرده‏ايم که جاي هيچ گونه شک و شبهه‏اي نباشد و درصدد بيان اعتقاد خودمان درباره حضرت علي (ع) نيستم بلکه درصدد بيان آنچه در تاريخ آمده است مي‏باشيم آنهم نه همه واقعيتها بلکه آنچه ما يافتيم، آنهم نه آنچه يافته ايم بلکه آنچه که احساسات برادران اهل سنت را جريحه دار نکند.
  6. السقيفة و الخلافة- عبد الفتاح عبد المقصود-ص 282، قاهره مکتبة غريب.