علم و عقل فطري و اكتسابي نزد علي











علم و عقل فطري و اکتسابي نزد علي‏



از ديدگاه دانشمندان و صاحبنظران در مسائل آموزش درک و دانش بر دو گونه است نخست آنکه در آغاز در نهاد بشر نهاده شد و با خوي و خصلت انسان از پيش زاده شدن در وجود او سرشته شده است که آنرا عقل فطري يا غريزي يا علم لدني مي‏نامند، و ديگر عقل و درک و دانش اکتسابي که از گاه زاده شدن بوسيله آموزش و پرورش مجموعه يافته‏ها و دانستني‏ها را تشکيل مي‏دهد و اين دانش اکتسابي آنگاه کارگرتر مي‏افتد که زمينه‏هاي عقل فطري فراهم بوده شد.

امام علي (ع) را در اين زمينه سخني است با اين مضامين که: «العلم علمان،مطبوع و مسموع، و لاتنفع المسموع اذا لم يکن المطبوع» که به صورت‏هاي گوناگون از جمله «العقل عقلان عقل مطبوع و عقل مسموع» بيان شده و دانش بر دو گونه است، دانشي که با خوي سرشته و در نهاد آدمي نهاده شده و ديگر دانشي که به گوش د شنيده شده، و دانش شنيدني را با نبود فطري سودي نباشد.

استاد مرحوم مرتضي مطهري در تفسير اين کلام امام گويد: «اين را از تجربه‏ها يافته‏ايم، افرادي هستند که اصلا علم مطبوع ندارد. جهل ايشان در اين باب اغلب نتيجه سوء تعليم سوء تربيت است، نه اينکه استعدادش را نداشته‏اند،بلکه تربيت و تعليم به نحوي يافته‏اند که آن نيروي مطبوع به حرکت در نيامده و پرورش نيافته است. اين افراد نسبت به آموخته‏هاي خويش حکم ضبط صوت را دارند... اين معلوماتش فقط همان مسموعات است... لذا شما گاه عالمي را مي‏بينيد که مغزش جاهل است. عالم است يعني خيلي چيزها را ياد گرفته... اما به محض اينکه مسأله‏اي خارج از حد مسموعات و محفوظاتش طرح مي‏کنيد او را صد در صد جاهل مي‏يابيد... و رشد عقلاني و استقلال فکري منوط به برخورداري از عقل فطري است که زمينه ابتکار و اجتهاد را فراهم مي‏کند...»[1].









  1. نهج‏البلاغه، 421. غنيمه 193 تا 194، مطهري، تعليم وتربيت در اسلام، الزهراء 1362 خ 2 تا 6.