تلاش دولت در جهت تقويت كشاورزي











تلاش دولت در جهت تقويت کشاورزي



اگر قرار است دولت بر ماليات و خراج تکيه داشته باشد مي‏بايست زمينه‏ي آن را نيز فراهم کند. دولت بايد در نگهداري زمين، تامين آب، تنظيم شبکه‏هاي آبياري، ايجاد نهرها، پلها، سدها، حفر چاههاي عميق و احداث راههاي مختلف ارتباطي ما بين مناطق کشاورزي، دهقانان زحمتکش را ياري و مساعدت نمايد و با اين تلاش، کشاورزي را رونق بيشتري بخشد. تنها در اين صورت است که حکومت مي‏تواند از مردم انتظار پرداخت ماليات داشته باشد و گرنه در کشوري که کشاورزي رونق ندارد و دهقانان به وسيله‏ي «کشت» تامين معاش نمي‏کنند و درآمد کافي ندارند، وضع هر گونه مالياتي بر ملت، تحميل طاقتفرسايي است که مردم را به سوي نارضايي و کشور را به طرف ناامني و ويراني و حکومت را به سراشيب سقوط مي‏کشاند. از همين رو است که علي عليه‏السلام پرداخت ماليات را فرعي بر درآمدهاي مردم دانسته و فرموده است که زمامدار پيش از آنکه به فکر ماليات باشد، مي‏بايست به عمران و آبادي کشور فکر کند.

وليکن نظرک في عماره الارض ابلغ من نظرک في استجلاب الخراج، لان ذلک لا يدرک الا بالعماره و من طلب الخراج بغير عماره اخرب البلاد و اهلک العباد، و لم يستقم امره الا قليلا.

بايد توجه تو در آباداني زمين بيشتر باشد از دقتي که در گرفتن ماليات به عمل مي‏آوري، چرا که دريافت خراج جز به آباداني زمين ممکن نمي‏شود. کسي که بدون کوشش در آباداني زمين از مردم خراج بخواهد، شهرها را ويران کرده و بندگان خدا را به هلاکت رسانده است. چنين حکومتي جز اندک زماني باقي نخواهد ماند.

[صفحه 165]


صفحه 165.