آفت تبعيض











آفت تبعيض



از ديدگاه علي عليه‏السلام همانطور که تشويق و قدردانيهاي به موقع، براي تقويت روحيه‏ي رزمندگان و استحکام اساس مديريت اجتماعي امري لازم و سازنده به شمار مي‏رود، رعايت عدالت اداري در امر تشويق نيز اهميتي فراوان و سرنوشت‏ساز دارد.

يک زمامدار شايسته بايد بداند که هيچ آفتي مانند بي‏عدالتي و تبعيض قائل شدن در ميان افراد، به ياس و دلسردي مردم و از هم پاشيدن اساس اجتماع منجر نمي‏شود. به عبارت ديگر، در يک جامعه‏ي اسلامي هرگز نبايد ديده شود عده‏اي که زحمات فوق‏العاده مي‏کشند و با ايثار و جانبازي تلاش مي‏کنند، کمتر از استحقاق خود تشويق و قدرداني بينند، ولي در عوض کساني که عمل چشمگيري انجام نداده‏اند مورد لطف و محبت زمامدار باشند و بيش از استحقاق و لياقت خود تشويق شوند. چنين امري علاوه بر آنکه يک بي‏عدالتي آشکار و غير اسلامي است، ضربه‏ي مهلکي نيز بر پيکر جامعه وارد مي‏آورد و افراد تلاشگر را دلسرد و منزوي مي‏سازد و آنان از ادامه‏ي شور و حرارت و ايثار و فداکاري باز مي‏دارد.

بنابراين، يک زمامدار لايق همانگونه که نبايد از تشويق افراد شايسته غفلت ورزد، مي‏بايست از تشويقهاي بيش از حدود و حقوق اشخاص نيز که نشانه‏ي

[صفحه 148]

تبعيض و عدم رعايت عدالت است، خودداري نمايد.

بر اين اساس، حاکم موظف است که تشويق و قدرداني از افراد را ( بالاخص در نيروهاي مسلح ) با محاسبه‏اي دقيق و بر اساس کار و تلاش و لياقت اشخاص به عمل آورد و از دخالت دادن مقام و موقعيت، بزرگي و کوچکي، شهرت و گمنامي، ثروت و فقر و... خودداري نمايد. با اين ديد، علي عليه‏السلام نيز مي‏فرمايد:

ثم اعرف لکل امري‏ء منهم ما ابلي و لا تضيفن بلاء امري‏ء الي غيره و لا تقصرن به دون غايه بلايه و لا يدعونک شرف امري‏ء الي ان تعظم من بلايه ما کان صغيرا و لا ضعه امري‏ء الي ان تستصغر من بلائه ما کان عظيما.

هر کس که در هر کاري آزموده شده است، آن را به حساب خودش بگذار. و زحمت و تلاش کسي را به ديگري نسبت مده و ارزش خدمت او را کمتر از آنچه هست به حساب نياور. و بزرگي شخص موجب نشود که کار کوچکش را بزرگ بشماري و نيز پستي کسي باعث نگردد که خدمت پر ارجش را کوچک به حساب آوري.


صفحه 148.