استمرار دولت











استمرار دولت



هدف انبياء ( بالاخص رسالت رسول‏الله صلي الله عليه و آله ) استقرار عدالت و برقراري قسط در جامعه‏ي بشري بوده است. بر اين اساس، اسلام به حکم قرآن، هم حکومت را به اجراي «قسط» فرامي‏خواند و هم افراد را در رابطه با يکديگر به «عدل» توصيه مي‏کند، آنجا که مي‏فرمايد:

يا ايها الذين آمنوا کونوا قوامين بالقسط شهداء لله و لو علي انفسکم اوالوالدين و الاقربين ان يکن غنيا او فقيرا فالله اولي بهما فلا تتبعوا الهوي ان تعدلوا.[1].

اي مومنان، عدالت را رعايت کنيد و به حق شهادت دهيد و لو به ضرر خودتان باشد يا به ضرر پدر و مادر و خويشاوندانتان - خواه فقير باشند خواه ثروتمند -، زيرا خداوند نسبت به آنان از تو بهتر است و هواهاي نفساني، شما را از عدالت منحرف نکند.

با اين بينش قرآني، علي عليه‏السلام نيز استمرار دولت و پايداري يک نظام را در اجراي عدالت و استقرار قسط مي‏شناسد. يعني اگر دولت و نظامي، استقرار عدالت و حاکميت قسط را شعار خود قرار دهد و در پياده کردنش موفق باشد، آن دولت لايق ماندن و قابل دوام و استمرار است و گرنه دولتي که هدفش ظلم و مقصدش استثمار و بهره‏کشي است، دولتي است زودگذر و قابل زوال. طبيعي است مردمي که تحت لواي دولت حق زندگي مي‏کنند، هميشه آرزوي بقا و حاکميت هر چه بيشتر آن را دارند. برعکس، انسانهايي که در زير چکمه‏هاي دولت ظالم به سر مي‏برند، هر آن خواستار زوال آن و منتظر برچيده شدن بساط ظلم و ستم هستند:

[صفحه 145]

و ان افضل قره عين الولاه استقامه العدل في البلاد و ظهور موده الرعيه و انه لا تظهر مودتهم الا بسلامه صدورهم و لا تصح نصيحتهم الا بحيطتهم علي ولاه امورهم و قله استثقال دولهم و ترک استبطاء انقطاع مدتهم، فافسح في آمالهم.

بالاترين نور چشمي حاکمان، برقراري عدالت در همه‏ي بلاد و اشکار شدن علاقه‏ي رعايا نسبت به آنهاست. بي‏گمان دوستي مردم جز با پاکي دلهايشان نسبت به واليان آشکار نمي‏گردد و خيرخواهيشان در صورتي صحيح ( و مفيد ) خواهد بود که با ميل خودشان گردا گرد زمامداران حلقه بزنند و حکومت آنها بر ايشان سنگيني نکند و طولاني شدت مدت زمامداريشان براي رعايا ناگوار نباشد، پس به آرمانهايشان ميدان بده.


صفحه 145.








  1. سوره‏ي نساء، آيه‏ي 134.