مديريت صحيح در نظام اسلامي











مديريت صحيح در نظام اسلامي



آيين اسلام براساس عدل پايه‏گذاري شده است. عدل يعني اينکه هر چيزي در جاي خود قرار بگيرد «العدل وضع الشي‏ء في محله». براساس اين معيار اسلامي، مديريت صحيح و منطبق با اسلام مديريتي خواهد بود که در آن اولا کارمند خادم و خائن هر دو به يک چشم نگاه نشوند، بلکه خائن تنبيه و خادم تشويق گردد. ثانيا معيار تشويق افراد، تنها کار آنها و نتايج حاصله از آن باشد.

اگر در مديريت يک نظام، تشويق نباشد و افراد خادم همانند افراد خائن، در کنار يکديگر و به طور مساوي از حقوق و مزايا و ساير تسهيلات بهره‏مند شوند، پس از مدتي زماني در افراد اين احساس به وجود مي‏آيد که کارهاي خوب بي‏پاداش مانده و کوششهاي ارجمند بر باد مي‏رود و با اين احساس، انگيزه‏ي کار

[صفحه 128]

بهتر و بکارگيري استعدادهاي نهفته فلج شده و نظام به سستي و نابودي مي‏گرايد. به طريق اولي، اگر تشويقها غير عادلانه، تبعيض‏آميز و براساس حب و بغض مديران صورت گرفته باشد، در اين حالت نيز کارمندان (و افراد زيردست)، بي‏تفاوت و نسبت به مدير بي‏اعتماد خواهند بود و هرگونه صداقت و صميميت را از دست خواهند داد:

و لا يکونن المحسن و المسي عندک بمنزله سواء، فان في ذلک تزهيدا لاهل الاحسان في الاحسان و تدريبا لاهل الاسائه علي الاسائه و الزم کلا منهم ما الزم نفسه.

نبايستي نيکوکار و بدکار در پيشگاه تو برابر و يکسان باشند، که اين نيرومندترين عاملي است در بي‏تفاوتي نيکوکاران در نيکوکاري و تشويق بدکاران به بدکاري و هر کدام را مطابق کارش پاداش ده!


صفحه 128.