رايزني در اسلام











رايزني در اسلام



در فرهنگ اسلام «مشاوره» و «مشورت» براي جلوگيري از استبداد و خودمحوري و نيز دست يازيدن به افکار و انديشه‏هاي ديگران و در نهايت، کسب انديشه‏هاي بهتر و بالاتر و به کارگيري عملي آنهاست. بر همين اساس، هر چقدر مسئله‏ي مورد مشورت داراي اهميت و ويژگي خاصي باشد، مشاوره در پيرامون آن، حساس‏تر و ظريف‏تر خواهد بود.

مشورت خواهي و به کارگيري عملي (استشاره) از دو جهت ضرور به نظر مي‏رسد:

1. گستردگي و انشعاب روزافزون مسائل سياسي، فرهنگي، اخلاقي، هنري، اقتصادي، صنعتي و... در ابعاد مختلف زندگي و بالاخص پيچيدگي و تجربي و تخصصي بودن بسياري از مسائل، فهم و درک اصولي مسائل را مشکل و مشکل‏تر مي‏سازد، به طوري که در بسياري موارد، فهم همه‏ي آنها براي انساني هر چند نيرومند محال خواهد بود و در نتيجه، راهي جز مشاوره و استشاره با متخصصان باقي نخواهد ماند.

[صفحه 121]

2. هر فردي از افراد انساني، هر قدر جسمي نيرومندتر و انديشه‏اي قوي‏تر و هوشي سرشارتر از ديگران داشته باشد، بالاخره يک انسان است و بيش از يک انديشه نمي‏تواند داشته باشد، در حالي که اگر با ديگران مشورت نمايد و از انديشه‏هاي آنان نيز بهره‏مند شود، در جمعبندي و نتيجه‏گيري از مسائل، راهي اصولي‏تر و نتيجه‏اي مطلوب‏تر به دست خواهد آورد.

در لسان قرآن کريم و پيامبر بزرگ اسلام و ائمه‏ي معصومين عليهم‏السلام با توجه به اين ضرورتها، «مشاوره» و «استشاره» به عنوان يک اصل تلقي شده است.

در استحکام اين اصل همين بس که قرآن کريم حتي رسول‏الله صلي الله عليه و آله را که بزرگترين انديشمند عالم و تنها کسي است که مستقيما از منبع وحي الهام مي‏گيرد، به «استشاره» دعوت فرموده است، آنجا که مي‏خوانيم:

فبما رحمه من الله لنت لهم و لو کنت فظا غليظ القلب لا انفضوا من حولک فاعف عنهم و استغفر لهم و شاورهم في الامر فاذا عزمت فتوکل علي الله ان الله يحب المتوکلين.[1].

در سايه‏ي رحمت الهي است که با مردم مهربان هستي و اگر تندخو و سخت‏دل بودي، مردم از اطرافت متفرق مي‏شدند. از آنان درگذر و از خدا بر آنها طلب آمرزش کن و با آنان در کارها مشورت نما، پس زماني که تصميم گرفتي، با اتکال به خداوند آن را انجام ده که خداوند توکل پيشگان را دوست مي‏دارد.

علي عليه‏السلام در ضرورت و لزوم مشاوره مي‏فرمايد:

من استبد برايه هلک و من شاور الرجال شارکها في عقولها.[2].

استبداد در راي و تحميل عقيده، انسان را به هلاکت مي‏رساند، ولي مشورت با مردم شريک بودن در عقول و بهره‏گرفتن از افکار آنهاست.

اکنون که با ضرورت و لزوم رعايت اصل اسلامي مشاوره آشنا شديم، ببينيم چه کساني بايستي مورد مشاوره قرار بگيرند و آيا با هر شخصي مي‏توان مشاوره کرد و با هر انساني مي‏شود استشاره نمود؟

[صفحه 122]


صفحه 121، 122.








  1. سوره‏ي آل عمران، آيه‏ي 159.
  2. نهج‏البلاغه‏ي عبده: ج 2، ص 184.