صبر و استقامت در مقابل مصائب











صبر و استقامت در مقابل مصائب



هر ملتي در حيات اجتماعيش زماني با رفاه و آسايش و سلامت و امنيت زندگي مي‏کند و دوراني ديگر در گرفتاري و شدايد به سر مي‏برد. هيچ ملت و هيچ حاکمي نمي‏تواند مدعي شود که هرگز گرفتار شدايد و مصائب نخواهد شد و هميشه و به طور دائم با رفاه، سلامت و امنيت زندگي خواهد کرد.

از آنجا که محرومان جامعه، هميشه با محروميت و تنگدستي و گرفتاري و... به سر برده‏اند، هنگام شدايد صبورتر و مقاوم‏ترند، در حاليکه مترفين و قشر خاصي از جامعه که هميشه با رفاه و آسايش و اسراف زندگي کرده‏اند، صبر و تحملي از خود نشان نخواهند داد. اينها (و ديگر انگيزه‏هايي که بعدا خواهيم گفت) ويژگيهايي هستند که حاکم را به سوي مستضعفان مي‏کشانند و او را وادار مي‏کنند که به سود محرومان و در جهت رضايت و آسايش آنان قدم بردارد.

و انما عماد الدين و جماع المسلمين و العده للاعداء العامه من الامه، فليکن صغوک لهم و ميلک معهم.

[صفحه 115]

تکيه گاه دين، اجتماع مسلمين و نيروي ذخيره براي دشمنان، تنها توده‏ي مردم هستند (نه مترفين و زر اندوزان جامعه). پس، گوشت به سوي توده‏ي مردم و گرايشت به جانب آنان باشد.

از اين بيان مولا و آيات قرآن کريم- که در گذشته مطرح شد- نتيجه مي‏گيريم که اسلام، آيين توده‏هاست. و اين توده‏ها هستند که (چون زندگيشان جز با حق و عدالت و رعايت مساوات و برابري، قابل دوام نخواهد بود و اسلام نيز خواستار اجراي عدالت و برابري است)، اسلام را تنها آيين نجاتبخش و انسانساز و... دانسته و خواهند دانست و پشتيبان راستين اين آيين الهي بوده و خواهند بود.


صفحه 115.