توبه ي ظالم











توبه‏ي ظالم



اسلام با اينکه روي ظلم و کراهت و نادرستي و محکوميت آن بسيار تکيه مي‏کند و آن را از اعمال زشت و گناهاني مي‏شمارد که خداوند با سرعت و شدت در مقام مقابله با آن برمي‏آيد، اما باز هم راه را به طور کلي براي ظالم مسدود نمي‏داند، زيرا خداوند بخشاينده‏ي مهربان که با توبه‏ي هر گناهکاري، او را مورد عفو و بخشش قرار مي‏دهد، در اينجا نيز پيشگاه کبريايي و مقدسش آمادگي گذشت و بخشايش را براي توبه‏کنندگان دارد.

اين است که حضرت مي‏فرمايد همين شخص ظالم، با اينکه تجسم جنگ با خداست و خودش مصداق عيني جنگ است و عنوان حرب را در برابر خداوند تبارک و تعالي دارد، باز هم راه بازگشت براي او به کلي بسته نيست، زيرا خدا تا جايي طرف مخاصمه‏ي اوست که همچنان به اعمال ظالمانه‏اش ادامه مي‏دهد و در مسير توبه و بازگشت قدم نمي‏گذارد. پس خدا نيز با او مخاصمه مي‏کند (حتي ينزع و يتوب) تا جايي که دست از ستمگري بردارد و از ظلم توبه کند.

در اين حالت (و در صورتيکه صادقانه و از صميم قلب باشد) خداوند نيز از گناهش مي‏گذرد، توبه و رجوعش را مي‏پذيرد و از مقابله و مخاصمه‏ي با او چشم‏پوشي مي‏کند.

البته توبه هم در هر موردي مراتب و مدارج خاص خودش را دارد که بايد کاملا رعايت شود. اگر کسي حق الناس را پايمال کرده باشد، براي پذيرفته‏شدن توبه‏اش کافي نيست که تصميم بگيرد از آن به بعد حق الناس را پايمال نکند،

[صفحه 108]

بلکه بايد تمام توان خود را به کار ببرد و تا آنجايي که از عهده‏اش برمي‏آيد، حق الناس را به صاحبش برگرداند و رضايت عبدالله و عيال الله را که مورد ظلم او واقع شده‏اند، کسب کند. مثلا اگر کسي مال مردم را سرقت کرد، داراي کسي را به زور از دستش درآورد، خانه‏ي کسي را تصاحب کرد و صاحب خانه و اهل آن را بي‏خانمان و آواره ساخت و از راههاي نامشروع به ثروت و مکنت رسيد، کافي نيست که بگويد از اين به بعد به اين ثروت و مکنت حرام تکيه مي‏زنم و عمري را با رفاه و راحتي به سر مي‏آورم و از طريق مالي که ديگران براي آن زحمت کشيده و مرارت تحمل کرده‏اند، در اين دنيا لذت مي‏برم و ضمنا چون توبه کرده‏ام که از اين به بعد دست به چنين کارهايي نزنم، پس در آن دنيا هم مورد عفو خدا قرار مي‏گيرم، با اين حساب، هم دنيا را خواهم داشت و هم آخرت را! خير! اين حقه بازي و فريبکاري با خداوند است، اين مکر با خداست. حال آنکه نمي‏توان با خدا فريب و مکر و دغلکاري کرد، زيرا خدا در آنجايي که مکر و حيله از کسي ببيند، خود بالاترين درجات مکر را با چنان فردي به کار مي‏برد، چنان کسي ببيند، خود بالاترين درجات مکر را با چنان فردي به کار مي‏برد، چنان مکري که ديگر تمام مکرهاي انسان در برابر آن رنگ و بويي ندارد.

پس کسي که توبه مي‏کند، همزمان با توبه و رجوع به راه حق و گردن نهادن به فرمان خدا، بايد حق الناس را نيز به صاحبانش برگرداند و رضايت آنها را نيز به دست آورد. در چنين صورتي است که خداوند هم توبه‏ي واقعي و توام با صداقت و صميميت آن شخص را مي‏پذيرد.


صفحه 108.